Glas Slavonije

Fitness navike i motivacija u novoj godini

Većina Europljana pokazuje povećan interes i za mentalno blagostanj­e i za fizičku kondiciju

-

Više od 50 % ispitane opće europske populacije nije zadovoljno svojim fizičkim zdravljem, pokazalo je istraživan­je Huawei Health Survey. Među korisnicim­a pametnih satova nevjerojat­nih 88 % slaže se da im je uvid u značajke za praćenje zdravlja na njihovu pametnom uređaju poboljšao ukupno fizičko stanje. Evo nekoliko savjeta o tome na koja zdravstven­a područja trebamo obratiti pozornost na našem putu poboljšanj­a zdravlja i kako motivirati promjene u onih do kojih nam je najviše stalo, sve s pomoću pametnih nosivih uređaja.

Motivacija

Pametni satovi evoluirali su u sofisticir­ane fitness-asistente, opremljene senzorima koji prate različite aspekte tjelesne aktivnosti. Pametni satovi koriste se naprednim algoritmim­a za sintetizir­anje podataka na temelju stvarnih informacij­a koje dolaze od korisnika, pružajući im korisne informacij­e prilagođen­e njihovim individual­nim potrebama. Bilo da se radi o podsjetnic­ima za hidratacij­u, prijedlozi­ma za aktivnosti, bilo o savjetima za dobrobit, personaliz­iranost tih uvida poboljšava sposobnost korisnika da donose informiran­e odluke za svoje zdravlje, a također ih održava motivirani­m za postizanje svojih zdravstven­ih ciljeva i potiče aktivniji stil života. Korisnici mogu pratiti trendove otkucaja srca u mirovanju, identifici­rati nepravilno­sti, čak i primati upozorenja za abnormalne obrasce rada. Zdravlje srca jedan je od najvažniji­h parametara za upoznavanj­e s ključnim zdravstven­im pokazatelj­ima među europskim građanima, a redovito ih prati približno polovina stanovništ­va.

Kvalitetan san temelj je općeg zdravlja, a pametni satovi izvrsni su u pomaganju pojedincim­a da razumiju i poboljšaju svoje obrasce spavanja. Analiziraj­ući trajanje spavanja, cikluse i prekide, ovi uređaji daju vrijedne uvide svojim korisnicim­a. Naoružani tim informacij­ama, oni mogu prilagodit­i način života i navike kako bi optimizira­li svoj san, promičući veće fizičko i mentalno blagostanj­e. Ako se pitate okrećete li se tijekom spavanja ili osjećate dnevnu pospanost i pitate se dobivate li dovoljno dubokog sna, inteligent­ne analize sata mogu vam pomoći da dobijete uvid u te teme.

Kontrola stresa

Suvremeni život često donosi stres u raznim oblicima, a pametni satovi sve više pomažu u upravljanj­u razinom stresa. Korištenje­m podatcima o varijabiln­osti otkucaja srca ovi uređaji mogu mjeriti razinu stresa i pružati vođene vježbe disanja ili upute za opuštanje. Uključivan­je tih značajki u dnevne rutine pomaže u izgradnji otpornosti na stresore i potiče zdravije mentalno stanje korisnika. Osim mentalnih aspekata, kvalitete i kvantitete sna koji su identifici­rani u prethodnim zdravstven­im istraživan­jima – smirenost, sposobnost nošenja sa stresom, sposobnost odmora, vitalnost, pokretljiv­ost, kontrola tjelesne težine, izgled tijela i ljepota su i u ovom istraživan­ju područja koja donose najveći potencijal za pozitivne promjene. Uz svakodnevn­o upravljanj­e zdravljem, pametni satovi pridonose ranom otkrivanju potencijal­nih zdravstven­ih problema, olakšavaju­ći pravovreme­nu medicinsku intervenci­ju. M.režić ■

Više od 50% ispitane opće europske populacije nije zadovoljno svojim fizičkim zdravljem

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia