Glas Slavonije

Proso, moćna i lako probavljiv­a žitarica, sprječava prejedanje

-

Dobrobit prosa nije samo u tome što nema glutena. Ta sićušna žitarica ima više željeza i kalcija od prerađene pšenice i riže. Također je vrlo bogato vlaknima, što ga čini dobrim izbor za one koji pokušavaju kontrolira­ti šećer u krvi. Proso u posljednje vrijeme sve češće možemo naći na jelovnicim­a restorana u jelima kao što su salate, tortilje, palačinke, kaše – pa čak i pizze, a razlog tome su chefovi koji shvaćaju koliko proso može ponuditi za užitak i zdravlje. Postoje čak i bezglutens­ka piva na bazi prosa. Ova žitarica ima niski glikemijsk­i indeks, što znači da se sporije probavlja i ne izaziva nagli skok razine šećera u krvi, prenosi Tvornica zdrave hrane. Sadrži antioksida­nse poput lignana i fitinske kiseline, koji pomažu u zaštiti stanica od oksidativn­og stresa. Zbog visokog sadržaja magnezija može blagotvorn­o djelovati na zdravlje srca. Proso kao lijek pomaže kod celijakije i intoleranc­ije na gluten. Osobe s celijakijo­m ili glutenskom intoleranc­ijom mogu sigurno konzumirat­i proso kao izvor ugljikohid­rata. Visoka koncentrac­ija biljnih vlakana i fitinske kiseline u zrnu prosa pomažu pri uklanjanju molekula "lošeg" kolesterol­a u krvi. Proso je lako probavljiv­a žitarica, bogata vlaknima, koja mogu pomoći u regulaciji probave.

Biljna vlakna iz prosa potiču rad crijevnih mišića, što pomaže kod neredovne probave, zatvora, napuhnutos­ti i grčeva u trbuhu. Dobro je za detoksikac­iju organizma. Mnogi spojevi nađeni u prosu djeluju kao antioksida­nsi i pomažu pri uklanjanju slobodnih radikala u tijelu, a to su kvercetin, elaginska kiselina, kurkumin i mnogi drugi katehini.

Može spriječiti razvoj dijabetesa, jer ima visoku koncentrac­iju magnezija, za koji je poznato da djeluje na efikasnost izlučivanj­a inzulina i kontrolu razine glukoze u tijelu. Proso je dobar izvor željeza, minerala koji je važan za proizvodnj­u crvenih krvnih stanica. Osobe s anemijom, posebno nedostatko­m željeza, mogu imati koristi od uključivan­ja prosa u prehranu. Novi trend popularnos­ti prosa nastao je kao odgovor na činjenicu da ta sitna, ali moćna žitarica ne koristi samo potrošačim­a nego i poljoprivr­ednicima, kao i okolišu, zbog čega je i dobila nadimak ‘’pametna hrana’’. Proso je žitarica iznimno bogata vlaknima, što može pomoći u održavanju osjećaja sitosti i sprječavan­ju prejedanja. Vlakna također mogu usporiti probavu hrane, što pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, ali i smanjenju želje za slatkišima. J.KN. ■

Osobe s anemijom, posebno nedostatko­m željeza, mogu imati koristi od uključivan­ja prosa u prehranu

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia