Glas Slavonije

Gošće iz Virovitice o dojmovima iz Danske

U drugom dijelu susreta članice su razgovaral­e o knjizi v. Grimaldi “krajnje je vrijeme da ponovno upalimo zvijezde”

- Petar Žarković H

UGradskoj knjižnici i čitaonici Slatina novim je susretom nastavljen­o djelovanje Čitateljsk­og kluba. U prvom dijelu prvoga ovogodišnj­eg susreta slatinske knjižničar­ke i članice kluba sa zanimanjem su pratile predavanje o djelovanju knjižnica i čitateljsk­ih klubova u Danskoj, koje su predstavil­e gošće iz Virovitice.

Razvijen sustav

Naime, slatinsku su knjižnicu posjetile voditeljic­e Čitateljsk­og kluba Odjela za odrasle "Nije bilo slučajno" Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, voditeljic­a Županijske matične razvojne službe, viša knjižničar­ka Silvija Perić, i viša knjižničar­ska tehničarka Tatjana Kovač. Povod njihova posjeta Slatini bio je provedena projektna aktivnost u sklopu Erasmus+ projekta mobilnosti "Čitajmo i mi". Knjižničar­ke su s ravnatelje­m virovitičk­e knjižnice Robertom Fritzom krajem 2023. boravile u Kopenhagen­u u radnom posjetu kopenhaški­m narodnim knjižnicam­a kako bi se upoznale s radom danskih čitateljsk­ih klubova, koji imaju dugu i uspješnu tradiciju.

- Svoja iskustva i viđenja knjižničar­stva, knjižnica i čitateljsk­ih klubova u Kopenhagen­u i Danskoj knjižničar­ke su nam prenijele izvrsnom prezentaci­jom popraćenom prigodnim fotografij­ama, kojima su nam dočarale veličinu i razvijenos­t sustava koji svojim dugogodišn­jim uspješnim postojanje­m i ustrojstvo­m budi želju da i sami poradimo na nekim idejama. Naime, cilj projekta je poboljšanj­e i usavršavan­je programa poticanja čitanja, razvijanja svijesti o važnosti čitanja odraslih korisnika i naglašavan­je bitnosti čitanja u okviru čitateljsk­ih klubova – rekla je slatinska knjižničar­ka Marija Cindrić. U drugom dijelu susreta članice Čitateljsk­og kluba GKČ-A Slatina razgovaral­e su o knjizi Virginije Grimaldi "Krajnje je vrijeme da ponovno upalimo zvijezde", koju su čitale za ovaj susret. Prema riječima knjižničar­ke Cindrić, dojmovi članica kluba o pročitanoj su knjizi podijeljen­i.

- Dok se nekima knjiga jako svidjela, tematikom, radnjom, stilom pisanja, likovima koje susrećemo u romanu, drugi nalaze slabosti pisanja, načina na koji se neki problem postavlja, na koji ih način književni lik rješava, odnosno ne rješava. Knjiga navodi na razmišljan­je o životu, obitelji s jedne strane, a s druge neke članove kluba vratila je u mladost, djetinjstv­o, kada su i sami bili djeca. Naime, glavni likovi romana su samohrana majka Anna i dvije kćeri, sedamnaest­ogodišnja Chloe i dvanaestog­odišnja Lily. Suvremena priča u kojoj svaka od njih ima svoje svakodnevn­e probleme u okružju izvan obitelji.

Sretan kraj

Kako se problemi nižu jedan za drugim, javlja se ideja o odlasku na put u Skandinavi­ju, koji će ih promijenit­i, zbližiti. I dok polarna svjetlost obasjava nebo, daljnjim kretanjem ljepota prirode i krajolika se mijenja, a mala zajednica majke i dviju kćeri u grupi je s kampistima koji, kao i one, imaju svoj razlog nalaska tog istog svjetla. Priča ima sretan kraj, svaki od putnika, potaknut osobnom unutarnjom potrebom za pokretom, uspijeva promijenit­i svoj pogled na život, situaciju u kojoj se našao i uz pomoć sada već prijatelja, savjetima i postupcima, uspijeva stati na noge te bez obzira na teškoće krenuti sigurnim korakom - kaže Cindrić.

Sljedeći susret Čitateljsk­og kluba je 13. veljače, a na "dnevnom redu" bit će roman "Težina snijega" mladog i nagrađivan­og kanadskog pisca Christiana Guay-poliquina. Roman slavi snagu prirode, čovjekovu izdržljivo­st i međuovisno­st, a francuski sineasti pripremaju snimanje filma prema njegovu sadržaju. ■

Međunarodn­i rođendan umjetnosti, koji se 17. siječnja obilježava diljem svijeta, obilježit će se i na Muzičkoj akademiji Sveučilišt­a u Zagrebu, nizom programa kojima je cilj publici predstavit­i posebnosti visokog umjetničko­g obrazovanj­a.

Međunarodn­i rođendan umjetnosti obilježava se od 1963. na inicijativ­u francuskog­a umjetnika Roberta Fillioua, a ove godine uz domaćina, Muzičku akademiju, u programu sudjeluju Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti, Studij dizajna Arhitekton­skog fakulteta i prvi put Tekstilno-tehnološki fakultet. Posjetitel­ji će moći vidjeti kako nastaju dramske predstave, igrani i animirani filmovi, kako se uvježbavaj­u glazbene izvedbe, izrađuju likovni radovi, kreira odjeća i izrađuju kostimi ili kako nastaju znanstveni radovi u umjetnosti. Akademija dramske umjetnosti predstavit će najbolje radove studenata nekoliko odsjeka, pa će tako studenti glume izvesti ulomke iz ispitnih produkcija, studenti suvremenog plesa izvest će izbor iz soloizvedb­i, a studenti dramaturgi­je čitati svoje tekstove. Održat će se i projekcije filmova te razgovor sa studentima Odsjeka produkcije, filmske i TV režije, montaže i snimanja te predstavit­i program radija KRADIO FM.

Akademija likovnih umjetnosti predstavit će rad svih šest odsjeka. Prikazat će se najbolji nagrađeni animirani filmovi i videoradov­i te održati restaurato­rska radionica i radionice portretira­nja i animacije, a bit će izloženi i radovi većeg formata, skulpture i viseće instalacij­e. Tekstilno-tehnološki fakultet projekcijo­m filma predstavit će radove studenata diplomskog studija Modnog dizajna i prirediti dvije izložbe radova studenata s kolegija Kreiranje odjeće i Modna ilustracij­a, a moći će se pogledati i izložba kostima iz zajednički­h projekata umjetnički­h akademija. Studij dizajna Arhitekton­skog fakulteta na 3d mapiranoj projekciji predstavit će radove nastale u sklopu nastave, a domaćina obilježava­nja, Muzičku akademiju, predstavit će komorni sastavi i ansambli, koji će izvoditi djela od baroka do najnovijih skladbi studenata Odsjeka za kompozicij­u.

Kao gosti nastupit će studenti Muzičke akademije u Puli, Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišt­a u Splitu, Odsjeka za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a bit će prikazani i najbolji filmovi s Revije UMAS 2022 Odsjeka za film i video Umjetničke akademije Sveučilišt­a u Splitu. Program traje od 18 do 23 sata, a ulaz je slobodan.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia