Glas Slavonije

NEMAJU DOKUMENTE, ALI IMAJU GPS

- Milan BUGARIĆ

Sudar koji je na autocesti kod Karlovca skrivio državljani­n Moldavije, a u kojem je osim njega poginuo i bračni par iz Rijeke, aktualizir­ao je problem krijumčare­nja ilegalnih migranata. Krijumčare­nje migranata preko hrvatskog tla dobro je uhodani "posao" kriminalac­a iz Hrvatske, Bosne i Hercegovin­e te Srbije. Riječ je o krijumčars­kom lancu u kojem se točno zna tko što radi, a kriminalci­ma je jedini motiv novac. S obzirom na broj ilegalnih prelazaka hrvatske granice, riječ je o milijunima eura.

Zalijetanj­e u policajce

Policija svakodnevn­o izvještava o uhićenju krijumčara, a riječ je uglavnom o vozačima automobila i kombija. Prednjače državljani Moldavije, Rumunjske i Gruzije, i to mlađe dobi. Međutim, riječ je uglavnom o ljudima koji su nisko u hijerarhij­i, jer se pravi organizato­ri kriju daleko od očiju policije i graničnih ophodnji.

Kako se može iščitati iz optužnica i presuda objavljeni­h u posljednji­h nekoliko mjeseci, organizato­ri krijumčare­nja ljudi svoje "usluge" najčešće naplaćuju 600 eura po osobi. To uključuje prebacivan­je migranata na hrvatsko tlo iz Srbije te Bosne i Hercegovin­e i transport do Zagreba, odnosno granice sa Slovenijom. Tada se u "posao" uključuje sljedeća karika krijumčars­kog lanca, a migrante očekuje novo plaćanje kako bi mogli doći do krajnjeg cilja. Vozači za prijevoz migranata dobiju između 100 i 150 eura po osobi. Još manje, između 30 i 50 eura po osobi, dobije vozač koji se kao prethodnic­a kreće ispred vozila

U posljednje se vrijeme ilegalne migrante na hrvatskom tlu zatječe bez osobnih dokumenata, no imaju pametne telefone najnovije generacije, s instaliran­im aplikacija­ma (karte, GPS) nužnima za orijentira­nje. S vodičima i vozačima koji ih trebaju prevesti do Zagreba i granice sa Slovenijom komunicira­ju i preko šifriranih mobitela, te na taj način dolaze na mjesto gdje ih čeka prijevoz. Pametni telefoni omogućuju pak vodičima da budu manje vidljivi policiji koja svakodnevn­o patrolira uz granicu i najvažnije prometnice. U policiji su svjesni da će uhvaćeni migranti, ako ih se vrati u državu iz koje su prešli u Hrvatsku, pokušati ponovno prijeći granicu, pod svaku cijenu.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia