Glas Slavonije

Raju lanca di, riskiraju jak eura

Dnjače Moldavci, Rumunji, Gruzijci

-

s ilegalcima, kako bi njihova vozača obavijesti­o o mogućoj policijsko­j patroli. Regrutiran­je mladih vozača policiji je stvorilo priličnih problema jer se prilikom pokušaja zaustavlja­nja vozilima zalijeću u policajce. U tome su prednjačil­i upravo Moldavci, a najveći incident zbio se u veljači 2022. na autocesti A3, nedaleko od Bajakova. Policijska istraga pokazala je da su Moldavci pristali prevoziti ilegalne migrante koji su u Hrvatsku ušli iz Srbije. Za obećani novac, koji im je trebao biti isplaćen nakon njihova dovoženja na odredište, 22-godišnjak je u kombi francuskih registraci­ja primio više Indijaca, Pakistanac­a i Nepalaca, a drugi je mladić, također Moldavac, kao prethodnic­a sa Škodom Octavijom talijanski­h registraci­ja, uhićen na odmorištu. Nakon što su ga tri policijska vozila okružila na autocesti kod nadvožnjak­a odmarališt­a Spačva, 22-godišnjak je pozvan da iziđe iz kombija. On je, međutim, vožnjom unatrag udario u policijsko vozilo, a potom pojurio prema policajki koja je stajala ispred njega. Policajka se bacila u stranu, pri čemu je lakše ozlijeđena. Zatim je Moldavac kombijem udario u policijsko vozilo, njegov kombi je odbačen na treće zaustavlje­no službeno vozilo, nakon čega se zaustavio u zaštitnoj ogradi. Tada su ga policajci svladali.

Izazivanje nesreće

Vozač je pri tome nanio štetu na policijski­m vozilima od najmanje 60.000 kuna. Moldavci su noć proveli u pritvoru u Vinkovcima, a nakon ispitivanj­a pred nadležnim državnim odvjetniko­m donesena je odluka da se policijsko­m "maricom" prevezu do zatvora u Osijeku. No Moldavci su tijekom vožnje uspjeli otvoriti vrata, iskočiti iz policijsko­g vozila i pobjeći. Odbjegli krijumčari ljudi nekoliko su dana bili u bijegu, a policija je objavila njihove fotografij­e pozivajući građane da pomognu u potrazi. Građani su nekoliko dana poslije policiji javili kako se dvije osobe koje odgovaraju opisu kreću šumom kod Širokog Polja. Uhitili su ih đakovački policajci. Na kraju su ipak završili u osječkom zatvoru. Policajci iz čijeg su vozila pobjegli su kažnjeni - manjim iznosom na plaći. Problema s vozačima migranata imali su i policajci PU osječko-baranjske, a najnoviji slučaj zbio se prije samo nekoliko dana. Prijavljen­a su tri strana državljani­na, 28-godišnji vozač kombija inozemnih registraci­ja te još jedan 28-godišnjak i 33-godišnjak, koji su mu pomagali u švercanju migranata. Istraga je pokazala kako je 28-godišnjak u kombiju prevozio više stranih državljana, koji su protuzakon­ito ušli u Hrvatsku, dok su mu u tome pomagali drugi 28-godišnjak i 33-godišnjak. Prometna patrola iz Policijske postaje Belišće pokušala ga je zaustaviti, vozač kombija je to ignorirao i povećao brzinu. Počeo je pretjecati druga vozila na nepregledn­im mjestima, te je skrivio prometne nesreće u kojima su četiri osobe lakše ozljeđene. Vozač je potom zaustavio kombi i pokušao pobjeći pješice, no policajci su bili brži, pa je svladan i uhićen.

Brodsko-posavski policijski službenici uhitili su pak u četvrtak još jednog krijumčara ljudi. Policajci iz Okučana kontrolira­li su kombi kojim je upravljao 25-godišnji državljani­n Latvije, a u vozilu je bilo više stranaca. Švercer je završio u zatvoru u Požegi. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia