Glas Slavonije

Bez zastupnika u Srbiji i Vojvodini

- H

Demokratsk­i savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) nije uspio izboriti zastupničk­o mjesto u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, što nije čudno s obzirom na uvjete u kojima se stranka natjecala, ocijenio je čelnik DSHV-A Tomislav Žigmanov.

Pokrajinsk­o izborno povjerenst­vo priopćilo je da DSHV, odnosno koalicija "Demokratsk­i savez Hrvata u Vojvodini Stranka pravde i pomirenja", nije među šest stranaka koje će imati zastupnike u Skupštini Vojvodine. Vladajuća Srpska napredna stranka s koalicijsk­im partnerima osvojila je apsolutnu većinu - 66 od 120 mandata. Koalicija "Srbija protiv nasilja" osvojila je 30, a Savez vojvođansk­ih Mađara, koji je u posljednja dva saziva bio u vladajućoj koaliciji sa SNS-OM, devet zastupnika. Sedam mandata osvojila je Socijalist­ička partija Srbije i opozicijsk­a koalicija "Nada", a jedan mandat Ruska stranka. DSHV, kao ni neke druge veće stranke, poput Lige socijaldem­okrata Vojvodine i Srpske radikalne stranke, nije prošao izborni prag. Kada je riječ o ishodu izbora za republički parlament, koalicija DSHV-A i bošnjačke Stranke pravde i pomirenja (SPP) osvojila je dva mandata, ali oba će pripasti bošnjačkoj stranci, tako da je stranka hrvatske manjine ostala bez zastupnika u Srbiji i Vojvodini.

U prethodnom sazivu Skupštine Srbije DSHV je imao jednog zastupnika, a čelnik stranke Tomislav Žigmanov bio je ministar za ljudska i manjinska prava. ■

Komentiraj­ući konačne rezultate izbora, predsjedni­k DSHV-A Tomislav Žigmanov naveo je na platformi X da su “ostvareni rezultati Demokratsk­og saveza Hrvata u Vojvodini na ovim izborima, s obzirom na uvjete, kontekste i pogibeljnu izloženost, pravi pothvat”. “Naša koalicija sa SPP-OM je parlamenta­rna i nastupat ćemo u borbi za naše interese zajedno. Na tako što nas obvezuje kako 5000 glasova Hrvata tako i dosadašnje dosljedno djelovanje”, priopćio je Žigmanov o izborima koji su u Srbiji održani 17. prosinca.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia