Glas Slavonije

U veljači o optužbama protiv osječkih sudaca

Uskok je još u lipnju prošle godine podigao optužnicu protiv sedam osoba zbog mita, trgovanja utjecajem, pranja novca...

- Sandra LACIĆ

Odgođena je sjednica optužnog vijeća Županijsko­g suda u Zagrebu na kojoj se trebalo početi razmatrati Uskokovu optužnicu protiv osječkih sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, braće Zdravka i Zorana Mamića, osječkog poduzetnik­a Drage Tadića i Vekićeve prijatelji­ce Nataše Sekulić.

Više susreta

Kako doznajemo, razlog odgode je neuredna dostava poziva jednom od okrivljeni­ka. "Sjednica je odgođena jer sudac Zvonko Vekić nije primio poziv. Za 19. veljače sazvano je novo ročište", potvrdila nam je Gordana Vrandečić, Vekićeva odvjetnica.

Uskok je u lipnju prošle godine podigao optužnicu protiv sedam osoba zbog kaznenih djela primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem, pranja novca... Optužnicom se Darka Krušlina, prvostupan­jskog suca Odjela za suzbijanje korupcije i organizira­nog kriminalit­eta Županijsko­g suda u Osijeku, tereti da se 22. studenoga 2016. u Zagrebu, u loži stadiona u Maksimiru, upoznao sa Zdravkom Mamićem, te se nastavio s njim družiti iako je znao da je u to vrijeme protiv braće Mamić i drugih optuženika bio u tijeku postupak te kako je izvjesno da će biti određen predsjedni­kom raspravnog vijeća u tom postupku. Pritom je Zdravko Mamić, da bi stekao Krušlinovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na ruku svoj skupocjeni sat, a Krušlin ga je uzeo.

Također je Zdravko Mamić, kao optuženik u više kaznenih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv brata Zorana i drugih optuženika na osječkom sudu, od travnja 2017. do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, ostvarivao osobne kontakte sa Zvonkom Vekićem, također prvostupan­jskim sucem Odjela za suzbijanje korupcije i organizira­nog kriminalit­eta Županijsko­g suda u Osijeku. Pritom mu je Vekić predočavao da će osobno te koristeći se dobrim odnosima sa sucima tog suda, pa tako i s Antom Kvesićem, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženi­ke ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode u Osijeku. Vekić mu je, navodi Uskok, rekao kako će u jednom predmetu osigurati oslobađaju­ću presudu, u drugom predmetu će kao predsjedni­k optužnog vijeća odbaciti optužnicu, kao i da će posredovan­jem kod Kvesića osigurati donošenje odluke o povratu jamstva od sedam milijuna kuna u trećem predmetu. Zdravko Mamić je kao protuuslug­u u više navrata Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i još dva suca.

Nekretnine, automobil

Zdravko Mamić je, zajedno s bratom Zoranom, u Širokom Brijegu kontaktira­o s Kvesićem, gdje su se dogovorili kako će ga Zdravko Mamić preko suca Vekića novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke. Zoran Mamić, u dogovororu s bratom, osigurao je 100.000 eura, koje je Drago Tadić predao Vekiću za njega i Kvesića. Tadić je, smatra Uskok, znao koja je svrha predaje novca jer je u više navrata bio na sastancima Vekića i Zdravka Mamića na kojima su se dogovarali o pogodovanj­u sucima. Zdravko Mamić je zajedno s bratom podmirivao troškove putovanja i boravka Zvonka Vekića i njemu bliskih osoba u Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima krajem 2017. godine, te je osigurao odlazak Vekića na nogometnu utakmicu hrvatske reprezenta­cije u lipnju 2018. u Veliku Britaniju na trošak HNS-A.

Vekića se optužnicom tereti i da je od travnja 2017. do 9. srpnja 2021. u Osijeku raspolagao s 370.000 eura zajedno s Natašom Sekulić. Na njezino ime kupili su nekretninu u Osijeku, koju je ona platila u gotovini, od čega je iznos od 260.790,36 kuna financiran tim sredstvima. Također su na ime Nataše Sekulić kupili automobil čija je kupnja djelomično, u iznosu od 25.066,46 kuna, financiran­a istim novcem, a Vekić je na svoje ime kupio automobil za koji je uplatio 58.392,71 kunu. U jednoj poslovnoj banci Vekić je položio dobivenih 26.500 eura, kojima je platio dio cijene nekretnine u Zadru. Uskok navodi i da je Nataša Sekulić u sefu jedne banke držala 28.220 eura i 320.000 kuna koje je Zvonko Vekić pribavio koruptivni­m postupanje­m. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia