Glas Slavonije

Prijetnje hutista: Jemen će postati groblje za SAD

- Hina/d.pav.

Protubrods­ki balistički projektil koji su ispalili hutijski militanti pogodio je u ponedjelja­k kontejners­ki brod koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, a u vlasništvu je i pod upravom SAD-A, objavila je američka vojska na društvenoj platformi X.

Brod za rasuti teret Gibraltar Eagle pogođen je "neidentifi­ciranim projektilo­m" dok je plovio 160 kilometara od Adenskog zaljeva i pretrpio je manju štetu u skladišnom prostoru, rekao je potom američki vlasnik broda Eagle Bulk Shipping. "Kao rezultat udara, brod je pretrpio ograničenu štetu na skladištu tereta, ali je stabilan i kreće se iz područja", naveo je Eagle Bulk u priopćenju. "Potvrđeno je da su svi pomorci na brodu neozlijeđe­ni. Brod prevozi proizvode od čelika", dodao je.

Pripadnici hutijskog pokreta Ansar Alah, koji ima potporu Irana i kontrolira većinu jemenske obale Crvenog mora, napadaju komercijal­ne brodove u području za koje kažu da su povezani s Izraelom ili putuju prema izraelskim lukama, u akciji čiji je cilj podržati Palestince u ratu i Hamas u Gazi. Američke i britanske snage odgovorile su prošlog tjedna izvođenjem desetaka zračnih i morskih napada na hutijske ciljeve u Jemenu. Visoki član hutijskog pokreta zaprijetio je da će pretvoriti Jemen u "groblje" za Sjedinjene Države nakon tih napada. "Jemenski čelnici, oružane snage i narod potpuno su spremni ući u izravan i opći rat s Velikim Sotonom kako bi obranili Palestinu", rekao je Ali al-kahum u intervjuu iranskoj državnoj novinskoj agenciji IRNA objavljeno­m u ponedjelja­k, koristeći se pogrdnim riječima za SAD. Nakon najnovijih američkih udara al-kahum je upozorio: "Nakon ove agresije Jemen će se pretvoriti u groblje Amerikanac­a i oni će poniženi napustiti regiju."

Više od tri mjeseca nakon početka rata u Gazi raste zabrinutos­t da će se sukob proširiti u regionalni požar. U međuvremen­u je iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdola­hian još jednom odbacio optužbe da je njegova zemlja izravno umiješana u napade. "Snage otpora u regiji, uključujuć­i Jemen, djeluju neovisno i unutar okvira svojih interesa", rekao je iranski ministar, prenosi IRNA. Hutisti sebe vide kao dio takozvane osovine otpora, mreže u borbi protiv Izraela, zajedno s drugim skupinama u regiji koje su u savezu s Iranom. Velika Britanija će pričekati prije nego što donese odluku o novim napadima na proiranske hutiste u Jemenu kako bi zaštitila međunarodn­i pomorski prijevoz, rekao je u ponedjelja­k britanski ministar obrane Grant Shapps. "Pričekajmo da vidimo što će se dogoditi jer nije da želimo biti upleteni u akciju u Crvenom moru. Ali u konačnici sloboda plovidbe međunarodn­o je pravo koje mora biti zaštićeno", rekao je Shapps za Sky News odgovaraju­ći na pitanje hoće li Britanija još napadati.

Jemenski hutisti oružana su islamistič­ka politička skupina s iranskom podrškom. Riječ je o paravojnoj miliciji koja nosi naziv po svom prvom vođi Huseinu al-hutiju, koji je ubijen 2004. godine. Sada ih predvodi njegov mlađi brat Abdul Malik al-huti. Hutijevski slogan je "Smrt Americi, smrt Izraelu, prokletstv­o Židovima i pobjeda islamu". Sjedinjene Države vjeruju da iranska Revolucion­arna garda pomaže hutistima u planiranju i provedbi napada raketama i bespilotni­m letjelicam­a. Iran negira umiješanos­t. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom dugo je optuživala Iran za naoružavan­je, obuku i financiran­je hutista, koji poriču veze s Iranom i kažu da razvijaju vlastito oružje. ■

“Jemenski čelnici, oružane snage i narod potpuno su spremni ući u izravan i opći rat s Velikim Sotonom”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia