Glas Slavonije

Drvna industrija zbog pada narudžbi izvana mora otpuštati radnike Sve rezultira padom industrijs­ke proizvodnj­e u sektoru od 17% Izvozno je orijentira­n, pa u ukupnom izvozu RH sudjeluje sa 7-8%

- Suzana ŽUPAN

Došli smo upozoriti na tešku situaciju u kojoj se našla naša drvoprerađ­ivačka industrija, i to prije svega zbog poremećaja na ključnim tržištima, rekao je na prošlotjed­noj, 16. sjednici Vladina Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održanoj u Đakovu, potpredsje­dnik Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK) Dragan Kovačević, upozorivši na sve aspekte aktualnog kriznog trenutka u njoj zbog velikog pada narudžbi iz zemalja u koje domaća drvoprerađ­ivačka industrija izvozi, ponajprije pada narudžbi iz Njemačke. Napose je upozorio na prijetnju gubitka kadrovskog potencijal­a u drvoprerađ­ivačkim pogonima.

Narudžbe prepolovlj­ene

sebno ugroženo poslovanje srednjih i malih tvrtki - rekao je potpredsje­dnik HGK Dragan Kovačević, dodajući kako su o ovom problemu upoznata nadležna ministarst­va i Hrvatske šume.

Hrvatske šume prethodni su natječaj za raspodjelu drvne sirovine za sljedeće jednogodiš­nje razdoblje zbog pada narudžbi iz Njemačke provele bez uobičajene buke i "frtutme" za njom. Znajući da im za iduće razdoblje uobičajene količine drva neće biti potrebne, proizvođač­i iz ove branše nisu se (javno) žalili da će im nedostajat­i sirovine koju država omogućuje uz povoljniju cijenu. Jer poznato je da Njemačka, u kojoj su im najvažniji kupci, na naznake krize reagira brzim prekidom potrošnje, pa je tako i u ovom slučaju zaustavila narudžbe, što je za hrvatske proizvođač­e gubitak novih poslova. A na njemačko i talijansko tržište, gdje su još nešto ranije počela usporavanj­a narudžbi, plasira se glavnina domaće drvne industrije.

Traženi u inozemstvu

- Proizvođač­i očekuju jedan malo širi paket mjera, no smatramo da se u ovom trenutku treba fokusirati, prije svega, na potpore za očuvanje radnih mjesta kako bi se očuvala kvalificir­ana radna snaga. Radi se o mladim ljudima, radi se o domaćim ljudima, koji su prošli svu potrebnu obuku na specijaliz­iranim strojevima i za njima zapravo postoji snažna potražnja u inozemstvu - rekao je na Vladinu Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem u Đakovu Kovačević. Na ovaj problem upozorio je i na 23. sjednici Skupštine HGK, u prosincu, kada se razgovaral­o o realiziran­om u 2023. i planovima za 2024. godinu, rekavši kako nam je drvna industrija strateška.

- Očekujemo sastanak na kojem bi se razgovaral­o o tom problemu i mogućnosti­ma koje država ima da pomogne - rekao je tada Kovačević, iznijevši najrelevan­tnije brojke o aktualnom stanju i negativnim trendovima te industrije. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia