Glas Slavonije

Prošle godine poginulo 13 osoba, u prva dva tjedna 2024. već je dvoje mrtvih

- Sandra LACIĆ

Pedesetčet­verogodišn­ji vozač iz Kapelne poginuo je u prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju oko 21 sat na državnoj cesti D-34 između Podravske Moslavine i Viljeva.

- Do prometne nesreće došlo je kada je vozač automobila zbog brzine neprilagođ­ene vremenskim uvjetima i stanju kolnika prilikom izlaska iz lijevog zavoja sletio s kolnika na oranicu, gdje je vozilom udario u tlo. Zbog toga je došlo do rotacije vozila, koje se prevrnulo na krov. Od zadobiveni­h ozljeda na mjestu događaja smrtno je stradao 54-godišnji vozač. Očevid na mjestu događaja obavili su djelatnici Policijske postaje Donji Miholjac - doznajemo iz policije. Nesretni vozač druga je žrtva prometnica u Osječko-baranjskoj županiji ove godine.

Prošle godine na području Policijske uprave osječko-baranjske u prometu je poginulo 13 osoba - devet vozača, jedan putnik u vozilu i tri pješaka. To je bio najmanji broj smtrno stradalih od 2014. Godine 2022. u prometu je poginulo 20 osoba, 2021. godine 15, a u 2020. poginulo je 14 osoba. U 2019. godini ceste u najvećoj slavonskoj županiji odnijele su 21 život, 2018. - 28, 2017. - 24, 2016. - 23, a 2015. godine 35. No stanje u prometu bolje je nego prije, primjerice 2007. godine, kada je u Osječko-baranjskoj županiji u prometu poginula 51 osoba.

Koji su glavni razlozi za manje nesreća s najtežim posljedica­ma, upitali smo policiju. - Jedan od razloga su povećane kazne. Moguće je da je smanjenju prometnih nesreća sa smrtno stradalima pridonijel­a i primjena negativnih prekršajni­h bodova koji se akumuliraj­u, gdje se višestruki­m prometnim prekršitel­jima privremeno oduzima vozila. Trenutno imamo desetak vozila koja su prošle godine trajno oduzeta. Hoće li se povoljan trend nastaviti, vidjet ćemo. Naime, do sada su u manje od 15 dana poginule dvije osobe, a prošle godine u cijelom je u siječnju u prometu smrtno stradala jedna osoba - rekao nam je Josip Knjeginić, policijski službenik za poslove prometne policije PU osječko-baranjske. Jedan od glavnih uzroka najtežih prometnih nesreća je nepropisna ili neprilagođ­ena brzina uvjetima na cesti, kao i pri smrtnom stradavanj­u 54-godišnjaka u nedjelju navečer. Jučer je Hrvatski autoklub (HAK) upozorio kako je zbog niskih temperatur­a u unutrašnjo­sti moguća poledica, posebice na mostovima i nadvožnjac­ima. Pozvao je vozače da prilagode brzinu i način žnje uvjetima na cestama. Iz policije upozoravaj­u vozače da će zbog kišnih, ali i snježnih padalina koje se očekuju vidljivost biti smanjena, a kolnici mokri i skliski, ponegdje i zaleđeni. - Posebno ističemo da su vozači dužni prilagodit­i brzinu kretanja svog vozila stanju kolnika i gustoći prometa na cestama, odnosno smanjiti brzinu, te da su dužni povećati razmak spram vozila ispred sebe, ali i imati dovoljan razmak između svog vozila i vozila koje pretječu odnosno pješaka kojeg obilaze. Ističemo nužnost pravovreme­ne najave promjene smjera kretanja uključivan­jem odgovaraju­ćih pokazivača smjerova. Naglašavam­o da se prilikom vožnje unatrag trebaju upaliti sva četiri pokazivača smjera na vozilu. Kod veće brzine sklizak kolnik produžava zaustavni put, vozilo se zanosi, proklizava, skliže s kolnika ili prelazi na kolnički trak namijenjen za promet vozila iz suprotnog smjera. Stoga je osnovno pravilo vožnje u zimskim uvjetima smanjiti brzinu, odnosno prilagodit­i je vremenskim uvjetima, stanju na kolniku, vidljivost­i i preglednos­ti. Što se tiče razmaka između vozila, potrebno je održavati povećani razmak u odnosu prema vozilu koje se kreće ispred - upozoravaj­u iz policije i dodaju kako se na mokrom, djelomično zaleđenom kolniku ili kolniku prekriveno­m snijegom rizik pretjecanj­a povećava. ■ vo

Posljednja žrtva je 54-godišnjak koji je autom sletio s ceste kod Donjeg Miholjca

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Zaplijena amfetamina u Trogiru
Zaplijena amfetamina u Trogiru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia