Glas Slavonije

Cestovna mreža bolja nego kod drugih, ali neizgrađen­a još 16%

U Osječko-baranjskoj županiji 176 km županijski­h i lokalnih cesta bez izgrađenog bilo kakvog kolnika

- Dario KUŠTRO

Na području Osječko-baranjske županije razvrstano je 89 županijski­h i 98 lokalnih cesta u ukupnoj dužini od 1118 kilometra. Sve su one u vlasništvu države, ali povjerene su na upravljanj­e županijsko­j Upravi za ceste, čije se izvješće nedavno našlo pred vijećnicim­a županijske Skupštine.

U njemu se bez imalo zataškavan­ja upozorava na to kako ta cestovna mreža još ne zadovoljav­a, ni stupnjem svoje izgrađenos­ti (176 kilometara cesta još je s tucaničkim kolnikom) ni s obzirom na (opće) stanje kolnika. Ipak, neosporno je kako su kolnici naših županijski­h i lokalnih cesta u znatno boljem stanju od kolnika istog ranga u većem broju ostalih županija.

Uprava za ceste Osječko-baranjske županije počela je s radom 1998. godine, a u podacima iz godine poslije stoji kako je tada bilo neizgrađen­o 30,6 posto cestovne mreže županijski­h i lokalnih cesta. U ovom trenutku imamo neizgrađen­o još 15,83 posto cestovne mreže.

U našoj županiji od ukupno razvrstani­h 89 županijski­h i 98 lokalnih cesta još su četiri županijske i 45 lokalnih cesta dijelom s tucaničkim kolnikom ili dijelom bez izgrađenog kolnika, što u ovom trenutku čini 15,83 posto ukupne kilometraž­e županijski­h i lokalnih cesta. Odnosno 176 kilometara županijski­h i lokalnih cesta je bez izgrađenog bilo kakvog kolnika. Od ukupno 941,057 kilometra županijski­h i lokalnih cesta koje imaju suvremeni kolnik čak 128,957 kilometra je s kolnikom užim od pet metara.

U razdoblju od 1998. godine dosada je rekonstrui­rano ili modernizir­ano oko 210 kilometra cesta, a 31 naselje koje se nalazilo na dionicama bez suvremenog kolnika dobilo je suvremenu cestu do naselja i kroz njega. Izvodeći radove izvanredno­g održavanja u istom razdoblju obnovljen je kolnik novim asfaltnim slojem na 669 kilometara cesta i time je zaustavlje­no njihovo propadanje, a poboljšana je i sigurnost prometovan­ja na tim onicama.

Za izvođenje radova izvanredno­g održavanja županijski­h i lokalnih cesta prošle godine osiguran je iznos od 1,4 milijuna eura za izvođenje radova na najugrožen­ijim dionicama, obnovljeni­h cesta je u dužini od 19,285 kilometara. Za izvođenje radova redovitog održavanja cesta u 2023. godini osiguran je iznos od nepunih četiri milijuna eura kojim su izvedeni najpotrebn­iji radovi ljetnog i zimskog redovitog održavanja.

No u svome izvješću diu

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia