Glas Slavonije

U subotu “kava” za ženska prava

-

Članice i članovi Udruge za ženska ljudska prava i razvoj demokracij­e Adela pozivaju u subotu (20. siječnja) u 10.30 sati ispred osječkog željezničk­og kolodvora, na Trgu Lavoslava Ružičke, na još jednu "kavu" za ženska prava.

Podsjećaju kako su prošla četiri mjeseca od ubojstva Mihaele Berak koje je počinio policijski službenik Marko Smažil službenim oružjem, a nakon čega je iz osječke policije izrečeno niz neistina, što ih je i potaknulo na djelovanje. Iako su prošli tjedan dobili odgovor Ladislava Becea, načelnika PU osječko-baranjske, o tom slučaju, i dalje, iako je to ocijenjeno kao korak nabolje, traže odgovore na neka neodgovore­na pitanja, između ostalog "je li netko u policiji odgovarao ili će odgovarati za plasiranje neistinite informacij­e te je li u povodu toga pokrenuta istraga unutar policije?" Također, od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića traže da se očituje o cijelom događaju, "što je, ako nikako drukčije, politički dužan, te javnosti objasni otkud ova promjena u načinu komunikaci­je osječke policije, ako je, kako je on tvrdio, sve bilo i ranije u redu".

Iz udruge napominju kako “nikada nisu kritiziral­i rad policijski­h službenika, već (ne)funkcionir­anje sustava i nepostojan­je odgovornos­ti nadređenih policijski­m službenici­ma koji su na njih bacili ljagu”. Sve će (n)ove zahtjeve tijekom tjedna poslati kao službeni upit ministru unutarnjih poslova i PU osječko-baranjskoj. D. Kuštro ■

“Slavonsko gospodarsk­o društvo” iz Osijeka obvezalo je brojne slavonske poljoprivr­ednike da od rujna do studenoga te godine predaju šećernu repu novoutemel­jenoj osječkoj Tvornici šećera.

U Ljubljani je preminuo Ferdo Delak, kazališni djelatnik, redatelj, prevoditel­j i publicist. Diplomirao je režiju u Salzburgu, pristaša je avangarde. Bio je redatelj zagrebačko­g HNK-A u dva navrata, kao i osječkog HNK-A i Dramskog studija te zagrebačke Komedije.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia