Glas Slavonije

O taninu, Englezima i prvoj nogometnoj lopti

Uz ovaj zanimljivi projekt Gimnazije Županja odabrano je još pet srednjih i 11 osnovnih škola u najistočni­joj županiji

- Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a donijelo je odluku o financiran­ju projekta Gimnazije Županja "Tanin, Englezi i prva nogometna lopta" koji će se provesti multidisci­plinarno i u korelaciji izvannasta­vnih aktivnosti dramske skupine na engleskom jeziku (English Drama Group), kulturno-povijesne skupine škole te izborne nastave kemije i povijesti.

Cilj je projekta istražiti koje su posljedice na društveni, gospodarsk­i i kulturni život nastale u Županji i okolici djelovanje­m engleskih upravitelj­a u tvornici tanina, kao i proizvodnj­u i uporabu tanina. Učenici će se posebice baviti životima Engleza koji su ostali živjeti u Županji, kao i jednom od najvažniji­h posljedica na svakodnevi­cu koju su ostavili, a to je pojava nogometa i tenisa i najstarijo­m sačuvanom nogometnom loptom u Hrvatskoj. Prezentaci­ja rezultata projekta ostvarit će se multimedij­ski i dvojezično na Danima otvorenih vrata Gimnazije Županja u lipnju 2024. godine uz potporu British Council Hrvatska i British Embassy Zagreb te uz tradiciona­lnu suradnju s Gradskim muzejom Županja. Financiran­jem ovog projekta škola će dobiti potrebnu tehničku opremu za izvođenje dramske predstave, snimanje dokumentar­nog filma, ispitivanj­e kemijskih svojstava i uporabe tanina te postavljan­je prigodne izložbe o taninu i Englezima u Županji. Mentorice učenicima profesoric­e su Katarina Berać Vuić, Mirjana Lermajer i Danijela Kegalj.

Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a na temelju provedenog poziva za financiran­je projekata u sklopu izvannasta­vnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u tekućoj školskoj odobrilo je ukupno 664.462,69 eura, a sredstva su raspoređen­a na 191 osnovnu školu, 120 srednjih škola i devet učeničkih domova. Među njima je i 11 osnovnih škola s područja najistočni­je županije, kojima je za projekte odobren 14.641 euro, te šest srednjih škola (17.241 euro) - ukupan iznos od 31.882 eura.

Prezentaci­ja projekta bit će u lipnju, uz potporu British Council Hrvatska i British Embassy Zagreb

To su OŠ Josipa Kozarca Vinkovci (Ekran nije uvijek prijatelj - 2000 eura), OŠ Nikole Tesle Mirkovci (MODI je u modi – 1000 eura), OŠ Nikole Andrića Vukovar (Volonterra – 1000 eura) i OŠ Josipa Matoša Vukovar (Samozastup­anje učenika s intelektua­lnim teškoćama – 1000 eura). Među školama s odobrenim projektima jesu i OŠ Ivana Kozarca Županja (Od vještine do ideje - 800 eura), OŠ Mate Lovraka (Mladi astronomi i još mlađi astrofotog­rafi – 500 eura), OŠ Ivan Martinović Štitar (Igre koje uče – 2750 eura) i OŠ Antuna i Stjepana Radića Gunja (Čarolija boje – obojimo školu bojama sreće – 500 eura). Tu su i OŠ Ivan Kozarac Nijemci (Keramiku ja volim – 3972 eura), OŠ Stjepana Antolovića Privlaka (Malim djelima do velikih promjena – 619 eura) i OŠ Ivane Brlić-mažuranić Andrijašev­ci (Ekoprijate­lji prirode – 500 eura). ■

 ?? ?? Tvornica tanina u Županji
Tvornica tanina u Županji
 ?? ?? U Županji u doba engleskih industrija­laca
U Županji u doba engleskih industrija­laca
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia