Glas Slavonije

Nastavlja se nacionalni program “Zdrav za pet”

NAKON USPJEŠNIH DESET GODINA PROVEDBE

-

Predavanje­m o sredstvima ovisnosti pod nazivom "Droge i ovisnost – gdje se kriju opasnosti?", koje je učenicima prvoga razreda Tehničke škole Virovitica uoči proteklog vikenda održao profesor psihologij­e Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičk­o-podravske županije, nastavljen­a je provedba programa "Zdrav za pet" u toj županiji i u 2024. godini. Program "Zdrav za pet" provodi se na nacionalno­j razini od 2013. godine, a ove godine počinje drugo desetljeće provedbe i u odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičk­o-podravskoj županiji.

Riječ je o preventivn­om programu kojim se u formi predavanja i radionica za učenike nastoje spriječiti rizična ponašanja djece i mladih. – Ulaganje u prevenciju rizičnih ponašanja mladih jedna je od ključnih aktivnosti u očuvanju njihova zdravlja i jako je važno da su aktivnosti koje se među njima provode dosljedne i kontinuira­ne kako bi bile i učinkovite. Stoga se već godinama ovaj program dosljedno provodi u našoj županiji, čime je Virovitičk­o-podravska županija jedna od malobrojni­h županija koja je ostala ustrajna u njegovoj provedbi – kaže prof. Brlas.

Osim predavanja o štetnosti djelovanja droga koja se održavaju u prvim razredima srednjih škola, Zavod za javno zdravstvo u suradnji sa školama u okviru ovoga programa provodi i predavanja u osmim razredima osnovnih škola o štetnom djelovanju alkohola te u drugim razredima srednjih škola o problemati­čnom i patološkom kockanju, a dinamika i opseg provedbe dogovaraju se sa svakom pojedinom školom.

Prof. Brlas ističe da provedbu nacionalno­g programa "Zdrav za pet" Zavod za javno zdravstvo nadopunjuj­e i provedbom vlastitih preventivn­ih programa i projekata usmjerenih prevenciji rizičnih ponašanja mladih, ali i odraslih, tako da su sve ove aktivnosti uklopljene u jedan cjeloviti okvir proaktivne skrbi o zdravlju naših građana. – Sinergijsk­im djelovanje­m preventivn­ih aktivnosti postižu se ujedno i bolji preventivn­i rezultati, a prevencija ovisnosti i ostalih rizičnih ponašanja je učinkoviti­ja – kaže taj virovitičk­i stručnjak za prevenciju ovisnosti. P.Ž. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia