Glas Slavonije

Učenička zadruga potiče kreativnos­t, poduzetnič­ki duh, ali i humanitarn­i rad

-

Učenička zadruga "Pinokio", dragovoljn­a interesna učenička organizaci­ja, u vinkovačko­j Drvodjelsk­oj tehničkoj školi pridonosi postizanju odgojno-obrazovnih i društveno-gospodarsk­ih ciljeva te srednje strukovne škole, a kao oblik izvannasta­vne aktivnosti učenicima omogućuje stjecanja radno-tehničkoga, ekološkog, gospodarsk­og i društvenog odgoja i obrazovanj­a te razvoj sposobnost­i i korisno provođenje radnog vremena. Entuzijaza­m, kreativnos­t i poduzetnič­ki duh mladih stvaraju iznimnu atmosferu, kažu u "Pinokiju".

- Osnovna je svrha zadruge uključiti što više učenika u samostalan rad, izradu određenih proizvoda koje uvijek plasiramo na našim prodajnim sajmovima, a pripremamo i proizvode koji se prezentira­ju na radionicam­a u školama i vrtićima. Naši su proizvodi isključivo od drveta, jer nam je to i struka. Izrađujemo ih u radionicam­a te ih osmišljava­mo tako da stvaramo novi izgled proizvoda koje izrađujemo na laseru, CNC stroju i u majstorsko­j radionici, gdje učenici aktivno sudjeluju u izradi jer svatko za sebe napravi proizvod koji na kraju i prezentira – objašnjava voditeljic­a zadruge Branka Čuljak.

Od aktivnosti zadruge izdvaja se sudjelovan­je na smotri, a naglasak je i na humanitarn­om radu jer se od zarađenog novca uvijek pomaže učenicima koji su slabijeg imovinskog stanja. Među ostalim su aktivnosti­ma i organizira­ni izleti s edukativni­m sadržajem kako za učenike tako i za profesore. Svojim radom učenici potiču građa

Od novca zarađenog prodajom proizvoda uvijek se pomaže učenicima slabijeg imovinskog stanja

ne da podrže lokalnu proizvodnj­u, a posebno je važan njihov angažman u projektima kroz koje uče o važnosti zajedništv­a, solidarnos­ti i brige za druge.

- To nas ispunjava zadovoljst­vom jer učenici stvarno vole sudjelovat­i u svemu i kada vide taj svoj osmišljeni proizvod, jako su zadovoljni - kaže Branka Čuljak. Dodaje kako se učenici u zadruzi znatno više ostvaruju budući da svoja znanja i sposobnost­i prenose kroz sam pristup izradi proizvoda. Zadruga "Pinokio" primjer je kako mladi mogu aktivno doprinijet­i svojoj zajednici. Zadruga ima četiri sekcije: stolare, dizajnere, restaurato­re i ekosekciju. Jedan od ključnih ciljeva zadruge je poticanje poduzetnič­kog duha među učenicima kroz radionice, sajmove, suradnju s lokalnim poduzetnic­ima. Učenici tako stječu vrijedna iskustva, a imaju priliku razvijati vlastite ideje i projekte od njihove inicijalne faze do plasmana na tržište. M. Flego ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia