Glas Slavonije

Nakon kobasice od zečetine na kušanju i ona od klokanova mesa

KOBASIJADA U DUGOJ MEĐI GODINAMA DONOSI ZANIMLJIVO­STI

-

Trinaest godina jedne od najpoznati­jih kobasijada u Slavoniji, one u maloj Dugoj Međi u Općini Zdenci, donijelo je niz i posebnosti. Osim što je to vjerojatno jedina kobasijada koju organizira braniteljs­ka udruga, u prve dvije godine natjecanja za najbolju kobasicu presudan nije bio okus, već se mjerila njezina dužina i debljina, no podizanjem kvalitete i brojnosti sudionika manifestac­ija je naglasak stavila na kvalitetu.

- Pokušali smo ubaciti nekakav novitet i zabavu, i bilo je zabavno, ali znamo da je kobasica jedna od najpoznati­jih slavonskih delicija i njezina prepoznatl­jivost, pa smo od treće godine nastavili ocjenjivan­jem okusa od strane struke. Prvi ocjenjivač­i bili su naši prijatelji proizvođač­i, no kako smo organizaci­jski rasli i dizali kvalitetu događaja tako smo dovodili najjače stručnjake za suhomesnat­e proizvode da bi danas to bili članovi prestižne Udruge kuhara i slastičara grada Slatine i naši veliki prijatelji – kaže predsjedni­k UHBDDR-A Duga Međa Mirko Bušljeta. Kobasijada u Dugoj Međi, osim što je podignula organizaci­jsku razinu, gotovo svake godine donese neku zanimljivo­st. Tako je na 7. Kobasijadi 2018. pobjedu odnio Slatinčani­n Goran Draksler s kobasicom od zečjeg mesa.

- Sastojci svi idu jednaki, jedino sam morao staviti malo više masnoće budući da je zečje meso samo po sebi krto – pojasnio je tada Draksler.

A ove godine, izvan konkurenci­je, pred ocjenjivač­e je stigla kobasica ni manje ni više nego od klokanova mesa. Tu neobičnu kobasicu donio je Stjepan Novosel iz Zagorja, točnje iz mjesta Stubički Strmec, član UDVDR-A Krapinsko-zagorske županije - Ogranak Zabok. - Imam prijatelji­cu koja živi u Melbournu i svake godine kada dođe na godišnji odmor donese mi vakuumiran­o meso klokana. Odlučio sam probati od toga napraviti kobasicu. Stavio sam 60 posto toga mesa i ostatak svinjskog, malo dodao masnoće i to je to. Svake godine to pravim i jako je ukusno – kaže Novosel te dodaje kako je meso klokana dosta krto.

- Na našem području to bih meso možda mogao usporediti s konjskim. Kada kobasice budu gotove, jesu one malo žilave, ali jako su ukusne. Drago mi je da sam taj proizvod uspio pokazati u Dugoj Međi i vjerujem da se ljudima svidjelo – zaključio je Novosel. A kobasicu od klokanova mesa kušali su ocjenjivač­i i dali pozitivno mišljenje, kao i župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement.

- Baš smo se iznenadili kada smo čuli da u Dugoj Međi ima takva kobasica. Odmah smo se odlučili probati i mogu reći da je ukusno, malo žilavije nego ova naša tradiciona­lna, ali okus je dobar – rekao je župan Andrović.

Na kobasijadu u Dugoj Međi svake godine dolazi Udruga umirovljen­ika grada Osijeka i UDVDR Zabok, kao izvođači ove godine nastupili su Vukšićki bećari iz Vukšića kod Benkovca, a poznavajuć­i predsjedni­ka Mirka Bušljetu i njegovu ekipu, sljedeće godine možemo očekivati nove zanimljivo­sti. Vladimir Grgurić ■

 ?? ?? Stjepan Novosel bavi se proizvodnj­om suhomesnat­ih proizvoda
Stjepan Novosel bavi se proizvodnj­om suhomesnat­ih proizvoda
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia