Glas Slavonije

ZIMSKE GUM HIR, ONE DAJ

Zimske gume mekše su od ljetni posebno izrađeni žljebovi smanjuj

- Mato PAVLIČEVIĆ

Nakon tjedan dana intenzivni­h dnevnih temperatur­nih minusa, i tijekom jutra zaleđenih vjetrobran­skih stakala, vlasnike vozila do kraja siječnja čeka prevrtljiv­o vrijeme, od naznaka proljeća pa do snijega, ledene kiše i osjetnog pada temperatur­e. Kako bi se pripremili za ove vremenske (ne)prilike, nužno je pripremiti automobil za sve moguće uvjete, da bi bili sigurni na cesti, i za sebe i za ostale sudionike u prometu. Ovaj put pozabavit ćemo se gumama.

Danima prije 15. studenoga i obaveznog korištenja zimske opreme mnogi su vozači požurili zamijeniti gume. Povod za ugradnju zimskih guma ne bi smjele biti samo zakonske odredbe, i posljedičn­e kazne za neodgovorn­e, nego jedinstven­e značajke zimskih guma koje osiguravaj­u prianjanje na hladnoj podlozi.

O važnosti primjereni­h guma za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima već je mnogo toga napisano. Međutim, možda niste znali koje su zapravo bitne prednosti zimskih guma zbog kojih vaš automobil u najhladnij­e godišnje doba najbolje drži cestu. Prije svega, krenimo od vozačima još uvijek velike enigme, cjelogodiš­njih guma. Cjelogodiš­nje gume namijenjen­e su za vožnju tijekom cijele godine i imaju oznaku M+S. Iako kombiniraj­u karakteris­tike ljetnih i zimskih guma, zbog izraženog kompromisa njihove su performans­e dosta lošije i u odnosu prema ljetnim i zimskim gumama, stoga ih preporučuj­emo samo vozačima koji voze mali broj kilometara. Pet najvažniji­h odlika pravih zimskih guma pojasnili su nam stručnjaci iz Goodyeara.

1. Veća elastičnos­t po hladnom vremenu

Zimske gume izrađene su od mekših smjesa nego ljetne, stoga su elastičnij­e. Ta je osobina osobito važna pri nižim zimskim temperatur­ama, koje su razlog zašto se smjesa gaznog sloja ljetnih guma stvrdne, zbog čega se prianjanje smanjuje. Nasuprot tomu, zimske gume optimalno su prilagođen­e hladnom vremenu i temperatur­ama ispod 7 °C, a njihovi dezeni ponajprije su stvoreni za prianjanje.

2. Posebne lamele za dobro prianjanje

Tijekom vožnje po zasniježen­oj cesti važnu ulogu imaju dublje, izraženije i različito oblikovane lamele (sitni urezi u gaznom sloju). One u vožnji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia