Glas Slavonije

NEOČIŠĆENO VOZILO, KAZNA 130 EURA

-

Kod prvog većeg snijega, ili pak ledene kiše, odmah se može primijetit­i koje vozilo na sebi ima tzv “ćelave” gume. Dovoljno je samo nekoliko centimetar­a na kolniku pa da vozilo s lošim ljetnim gumama zapleše po cesti, i u konačnici se zbog toga sudari s vozilom ispred sebe, onim koje dolazi iz suprotnog smjera ili pak sleti s prometnice. Prometni policajci takva će vozila isključiti iz prometa, a vozači riskiraju kaznu od 130 eura. Kažnjeni će biti i oni vozači koji prije vožnje po cesti ne budu očistili svoj automobil, a to znači sva vjetrobran­ska stakla, “farove”, ali i napadali snijeg s karoserije vozila. Vozila koja imaju ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 milimetara, moraju u prtljažnik­u imati i lance za snijeg, koji se svakoga trenutka mogu postaviti na pogonske kotače. stvaraju prianjajuć­e rubove koji "grizu" snijeg i tako povećavaju prianjanje na snijegu. Na zaleđenim površinama prianjanje je bolje zahvaljuju­ći i mekoj smjesi gaznog sloja. Da zorno pokažemo primjerom, to znači da i automobili s pogonom na dva kotača prilikom vožnje u zimskim uvjetima s pomoću kvalitetni­h zimskih guma bolje drže cestu i jamče veću sigurnost od automobila s pogonom na sva četiri kotača koji su opremljeni standardni­m ljetnim gumama. ma Goodyearov­oj tehnologij­i Snow Protect, osiguravaj­u kraći zaustavni put na zasniježen­im cestama.

Druge revolucion­arne tehnologij­e, poput Traction Protecta kod gume Ultragrip Performanc­e+, uključuju naprednu smolu koja povećava sposobnost gume da se pri vožnji po neravnoj podlozi brzo vrati u svoj prvobitni oblik. Navedene tehnologij­e omogućuju da se kočne sile učinkoviti­je i lakše pretvore u prianjanje, a time se skraćuje zaustavni put na mokroj i suhoj podlozi.

5. Veća izdržljivo­st i kovna učinkovito­st

Ne samo da su zimske gume u hladnim mjesecima sigurniji izbor nego ćete pri upotrebi kompleta zimskih guma u zimskim mjesecima i ljetnih guma u ljetnima osigurati dulji vijek trajanja obama kompletima. Zimske gume u pravilu su na vozilu ugrađene od studenoga do travnja, a kad se temperatur­e opet počnu podizati, nemojte zaboraviti ponovno prijeći na ljetne gume, čime ćete se pobrinuti za što dulje trajanje obaju kompleta. Velika elastičnos­t gaznog sloja zimskih guma istodobno povećava otpornost na trošenje gume, što dodatno povećava izdržljivo­st i broj prijeđenih kilometara. ■ troš

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia