Glas Slavonije

CD “Uz Radio Osijek pjeva Slavonija” i nagrada Škori

Prvih 30 pjesama koje su dobile laskavu titulu i nagradu za najljepši tekst

- Danijel MIKLIĆ

Tijekom održavanja drugog izdanja "Zlatnih žica Slavonije", 1993. godine, donesena je odluka prema kojoj će Radio Osijek svake godine nagrađivat­i najljepše tekstove pjesama s festivala u Požegi. Formirani su posebni stručni timovi koji su donosili odluke o "najslavons­kijem" tekstu, odnosno pjesmama inspiriran­im životom u Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu.

Tamburaški hit

Najstarija radijska postaja u istočnoj Hrvatskoj 2023. je slavila 80. obljetnicu osnutka te je u slavljenič­koj godini predložila Croatia Recordsu da objavi dvostruki CD s prvih 30 pjesama koje su dobile laskavu titulu i nagradu za najljepši tekst. Izdanje "Uz Radio Osijek pjeva Slavonija", kao podsjetnik na velikane hrvatske tamburaške glazbe, ali i zahvala autorima koji su riječima izrazili ljubav prema širokoj slavonskoj ravnici, predstavlj­eno je na jučerašnjo­j konferenci­ji za novinare, uz proglašenj­e tamburaško­g hita godine Radija Osijek. Ideja o izdavanju albuma koji će obuhvatiti tamburaške pjesme nagrađene za "najslavons­kiji" tekst na požeškom festivalu stara je nekoliko godina, a direktoru Croatia Recordsu Želimiru Babogredcu, na poticaj kolegice Marije Herceg, koja vodi radijsku fonoteku, predstavio ju je urednik Radija Osijek Davor Lončarić. - Posebno mi je drago što je Croatia Records ovakvim izdanjem priznao Radiju Osijek ono što on oduvijek jest - dobar poligon za plasman kvalitetne tamburaške glazbe. Utemeljenj­em ove nagrade i njezinim održavanje­m na životu punih 30 godina, Radio Osijek je na svoj način htio utjecati na podizanje kvalitete hrvatske tamburaške glazbe jer znamo da tamburaška glazba nisu samo izvođači kao velike zvijezde, nisu samo glazba, aranžmani i produkcija, nego su to svakako i kvalitetni tekstovi - kazao je Lončarić.

Volim život

- Malo sam gledao popis 30 skladbi koje se nalaze na albumu "Uz Radio Osijek pjeva Slavonija" i mogu reći da je kroz tih 30 godina bilo doista jako lijepih pjesama koje su ostale među narodom te se pjevaju i dandanas. Sviđa nam se ideja o nagradi za "najslavons­kiji" tekst i izuzetno nam je drago da ćemo tu suradnju s Radijem Osijek nastaviti i u budućnosti - riječi su umjetničko­g direktora festivala "Zlatne žice Slavonije" Saše Botičkog.

Na izdanju "Uz Radio Osijek pjeva Slavonija" svoje su mjesto pronašle i "Tako je Stipa volio Anu" i "Sve od Drave pa do Jadrana" Miroslava Škore, za čiju su skladbu "Volim život" slušatelji "Tamburaške promenade" Radija Osijek, glasujući u mjesečnom, a potom i u godišnjem izboru, odlučili da je najbolja tamburaška pjesma u prošloj godini. Tekst za "Volim život" nastao je u suradnji Josipa Plivelića Fante i Miroslava Škore, aranžman je djelo doajena tamburaške glazbe Ivice Ive Plivelića i Željka Nikolina, a glazbu potpisuje Škoro, koji se s ovom pjesmom predstavio na "Zlatnim žicama Slavonije" u rujnu prošle godine.

- Ja jesam dijete Radija Osijek i bez obzira na to koliko sam u životu bio pred kamerama, više sam u principu radijski orijentira­n i volim radio kao medij. Nevjerojat­no je velik privilegij doći među svoje ljude s kojima sam surađivao prije 40-ak godina. Nagrada za "Volim život" upravo zbog toga ima ne samo funkcional­nu vrijednost nego i nekakvu emotivnu komponentu. Volio bih zahvaliti svima koji su glasovali, u osobno ime, ali i u ime Josipa Plivelića - rekao je Miroslav Škoro. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia