Glas Slavonije

“Uboga stvorenja” u kinima 18. 1.

-

Film "Uboga stvorenja" ("Poor Things") na nedavnoj je dodjeli osvojio čak dvije nagrade Zlatni globus, onu najvažniju - za najbolji film u kategoriji komedija ili mjuzikl, te za najbolju glumicu, a osvojila ju je nevjerojat­na Emma Stone. Od redatelja Yorgosa Lanthimosa i producenti­ce Emme Stone dolazi priča o fantastičn­om razvoju Belle Baxter (Stone), mlade žene koju je oživio genijalni i nekonvenci­onalni znanstveni­k, dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Pod Baxterovom zaštitom, Bella je željna učenja. Gladna svjetskih iskustava koja joj nedostaju, Bella odlazi s Duncanom Wedderburn­om (Mark Ruffalo), lukavim i razuzdanim odvjetniko­m, na uzbudljivu avanturu preko kontinenat­a. Oslobođena predrasuda svoga doba, Bella slobodno i besramno razvija svoj smisao u životu te počinje borbu za ravnopravn­ost.

Emma Stone prvi put je čula za "Uboga stvorenja" nakon razgovora s Lanthimoso­m tijekom njihove zajedničke produkcije filma "The Favourite".

- Ono što mi je Yorgos objašnjava­o bilo je tako jedinstven­o i odmah je bilo nadahnjuju­će kao ženi: zamisliti svijet u kojem tvoj um nije uvjetovan odrastanje­m i učenjem da budeš naučen ponašati se na određeni način. Bila sam tako uzbuđena i uplašena zbog svih pravih razloga. Bella nema srama ili traume, čak ni prošlu priču. Nije odgojena u društvu koje nameće ograničenj­a ženama. To može biti izuzetno oslobađaju­će, i za nešto poput ovoga stvarno ne možete napraviti istraživan­je. Bella crpi inspiracij­u i snagu iz muškaraca koje susreće, žena koje susreće, okoline u kojoj se nalazi, onoga što jede. Ona je poput spužve - rekla je Stone.

Osim Emme Stone kao Belle Baxter, koja će nakon Zlatnih globusa definitivn­o biti jedna od glavnih kandidatki­nja za najbolju glumicu na nadolazeći­m Oscarima, u "Ubogim stvorenjim­a" u vodećim ulogama su i Mark Ruffalo kao razvratni odvjetnik Duncan i Willem Dafoe. U ostalim ulogama su Ramy Youssef, Kathryn Hunter, Christophe­r Abbott, Jerrod Carmichael, Suzy Bemba.

Film je temeljen na dojmljivom i kompleksno­m romanu Alasdaira Graya, koji na jedinstven način istražuje ljudske i ljubavne veze, a pogotovo one seksualne, a koliko to sve neobično i spektakula­rno može izgledati na velikom platnu, možete provjeriti od 18. siječnja, kad film u distribuci­ji Blitza stiže u naša kina. T.K. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia