Glas Slavonije

U Zimskom izdanju može se gledati 5 besplatnih filmova

Od 20. do 29. siječnja su na platformi ondemand.kinomeetin­gpoint.ba

- Tanja KVORKA

Drugo zaredom Zimsko izdanje, zajednički projekt vodećih regionalni­h filmskih festivala okupljenih u Mreži festivala Jadranske regije: Festivala autorskog filma Beograd, Filmskog festivala Herceg Novi, Ljubljansk­og međunarodo­g filmskog festivala, Sarajevo Film Festivala i Zagreb Film Festivala, od 20. do 29. siječnja na platformi ondemand.kinomeetin­gpoint.ba donosi pet recentnih uspješnica u kojima će publika moći uživati besplatno.

Stric, Garbura...

U programu su četiri hvaljena dugometraž­na prvijenca regionalni­h autora: filmovi "Stric" Andrije Mardešića i Davida Kapca, "Garbura" Josipa Žuvana, "Da li ste videli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Gluščevića i "Jahači" Dominika Menceja, te dokumentar­ac "Muzej revolucije" Srđana Keče.

Kao svojevrsno zagrijavan­je za online program uoči Zimskog izdanja članovi Mreže organizira­t će besplatne kinoprojek­cije u svojim gradovima. ZFF će tako 19. siječnja u 19 sati u MSU-U prikazati glumački tour de force Ksenije Marinković, "Da li ste videli ovu ženu?", koji od premijere na Tjednu kritike u Veneciji ne prestaje oduševljav­ati publiku i kritiku. Nadrealist­ična psihodrama fokusirana je na temu identiteta, preciznije, na temu ženskog multiverzu­ma koji se želi osloboditi. To raslojavan­je prati se kroz tri metamorfoz­e jedne žene (sve u izvedbi Ksenije Marinković) koja luta Beogradom i njegovim opskurnim zakutcima u potrazi za načinom da iskoči iz vlastite kože. Radnja filma "Stric", intrigantn­og trilera s Mikijem Manojlović­em, Ivanom Roščić i Goranom Bogdanom naizgled se odvija u Jugoslavij­i, kasnih 1980-ih. Voljeni stric vraća se kući za blagdane. Ponovno na okupu, obitelj je usred božićnog ručka. Radosno druženje iznenada prekida zvonjava mobitela. Ipak nisu 1980-e, a čini se da nije ni Božić. Ubrzo postaje jasno da se za prepunom blagdansko­m trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.

Potraga za slobodom u fokusu je filma "Jahači" o dvojici seoskih mladića koji se, nakon gledanja filma "Easy Rider", prerađenim mopedima upute na životnu avanturu prema Splitu. Istovremen­o film sazrijevan­ja i film ceste, zanimljiv mozaik scena koje proizlaze iz svjetova dva najbolja prijatelja, ali i posveta određenom (bez) vremenu i prostoru.

Junaci filma "Garbura", 12-godišnjaci Nikola i Antonio, najbolji su prijatelji koji žive u susjednim kućama. Zabavljaju se paljenjem karabita, a svoje eskapade snimaju i objavljuju na Youtubeu, nadajući se milijunski­m pregledima. Obitelji su im već godinama zavađene i protive se njihovu prijateljs­tvu. Kada dođe vrijeme blagdana, svađa između obitelji će eskalirati...

Doprinos dosegu

“Muzej revolucije" premijerno je prikazan na IDFA-I, obišao je brojne festivale te osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentar­ni film. Od rađanja arhitekton­ske vizije Vjenceslav­a Richtera - muzeja posvećenog povijesti socijalist­ičke revolucije prošlo je šezdeset godina. U ostacima napuštenog utopijskog projekta u Beogradu rađa se prijateljs­tvo između sedmogodiš­nje djevojčice i starice. Kad grad započne brisanje svih tragova Muzeja revolucije, iz života djevojčice nestaju bezazlene igre i priče uz vatru.

Inspiriran­i uspješnim edicijama Proljetnog izdanja, članovi Mreže festivala Jadranske regije pokrenuli su Zimsko izdanje sa željom da uz pomoć regionalne filmske platforme doprinesu dosegu kvalitetni­h domaćih ostvarenja, i to u zimskom razdoblju kad svi više vremena provodimo ispred malih i velikih ekrana. Filmovi će biti dostupni gledatelji­ma iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovin­e, Srbije i Crne Gore uz prethodnu registraci­ju na platformi ondemand.kinomeetin­gpoint.ba. Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe i Ambasada Švicarske u BIH. ■

 ?? ?? Film “Stric”
Film “Stric”
 ?? ?? “Jeste li videli ovu ženu?”
“Jeste li videli ovu ženu?”
 ?? ?? “Muzej revolucije”
“Muzej revolucije”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia