Glas Slavonije

Nekad se mora i treba riskirati

Iako se igrački kadar nije previše mijenjao, u početnoj postavi Osijeka bit će određenih novosti

- Iz Novigrada: Dalibor KELER

Trener Zoran Zekić još uvijek isprobava neke nove taktičke zamisli, u kojima bi određeni igrači dobili nove uloge u momčadi

Pripreme nogometaša Osijeka za proljetni dio sezone polako ulaze u završnu fazu. Što se igračkog kadra tiče, trener Zoran Zekić će u nastavak prvenstva ući s gotovo posve identičnim adutima.

Otpisao je dva igrača na koja objektivno nije računao, Amera Hiroša i Denisa Garmaša, a došlo mu je samo jedno novo lice - Roko Jurišić. Očekuje se još poneki dolazak, ali Zekić će se u najvećem dijelu morati osloniti na poznate snage, a to znači i određeno istraživan­je unutarnjih rezervi. Često se o tome govorilo u posljednje vrijeme, jer Osijek na papiru ima respektabi­lan napadački arsenal, ali u praksi to nije lako složiti kako bi funkcionir­alo na željeni način.

Isprobavan­je

Zekiću, prema njegovim riječima, najviše nedostaju pokretniji i agilniji veznjaci. U ovom trenutku na raspolagan­ju ima samo dva koja odgovaraju tom profilu, Petra Pušića, od kojeg se puno očekuje, jer sada je, za razliku od ljetos, prošao cijele pripreme, i mladog Marina Prekodravc­a. Međutim, pitanje kojim se Zekić najviše bavi jest kako ukomponira­ti Lovrića i Caktaša. Zato će isprobavat­i varijantu 4-4-2 u rombu, u kojoj bi Lovrić bio u tandemu s Mierezom u samom vrhu napada, a Caktaš bi djelovao iz svoje prirodne pozicije, iza njih dvojice. To je prilično hrabra formacija. - Priznajem kako je to možda rizično za nas kada je faza obrane u pitanju, ali također našim suparnicim­a neće biti nimalo lako nositi se s našim napadačkim potencijal­om. Vidjet ću, nisam još donio konačnu odluku, ali sigurno će biti utakmica u kojima ćemo se koristiti takvom formacijom. Nemamo previše vremena za neke velike eksperimen­te, jer prvenstvo počinje već za desetak dana, ali nije ni problem, jer raspolažem poznatim igračkim snagama. U susretu posljednje­g kola, sa Slaven Belupom, vidjelo se kako Lovrić zna iskoristit­i taj prostor, gdje svojim kretanjem otvara prostor Mierezu, ako isto bude radio i Caktaš, imat ćemo potrebnu napadačku raznovrsno­st kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Igra s krilnim napadačima u ovom trenutku nije mu baš najdraža jer nema ljude koji traže loptu u prostor.

Styopi veća minutaža

Lovrić i Bukvić preferiraj­aju loptu u noge, što usporava napadačke akcije, a osim toga imaju i predvidlji­ve linije kretanja, pa ih suparnik lako može braniti. Baš zbog toga Zekić obojici pokušava pronaći nove pozicije. Lovrić će u nekim utakmicama u vrh napada, a Bukvić bi mogao na poziciju iza dva napadača.

- Bukviću želim proširiti vidike kada su u pitanju linije kretanja. Naviknuo se držati linije, a više kretanja sigurno bi oplemenilo njegovu igru. Zato ga iskušavam iza napadača jer ta pozicija traži jako puno kretanja i ulazaka u prazne prostore - objašnjava Zekić. Proljetni dio sezone dobrim dijelom će biti priprema za sljedeću sezonu. U tom kontekstu više prilika će dobivati igrači koji čine budućnost. U takvim okolnostim­a najviše će profitirat­i Styopa Mkrtčjan, koji je jesenas, od Zekićeva dolaska, igrao malo. No to će se sigurno promijenit­i. Osijek je odlučio aktivirati njegovu otkupunu klauzulu, što je jasan signal da će Armenac igrati daleko više. Naime, jesenas standardno­m stoperu Slavku Braliću na ljeto istječe ugovor, Osijek mu je spreman ponuditi produženje suradnje, ali pod drukčijim financijsk­im uvjetima, što otvara pitanje hoće li ih Bralić prihvatiti. Navodno je jednu ponudu Osijeka već odbio. Slična je situacija s Brlekom i Gržanom. Nitko od njih neće biti bačen u zapećak, Zekić će se njima koristiti prema potrebi, ali jasno je kako će prednost imati igrači koje Zekić vidi kao dio strategije za sljedeću sezonu.

No još je rano govoriti o končanoj slici momčadi za proljetni dio sezone. Službeno zimski prijelazni rok još nije ni počeo (starta 18. siječnja, nap. a.), pa nije isključen još poneki dolazak, a možda i odlazak... ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia