Glas Slavonije

Kada igraju kod kuće, Barakude ne gube u finalu

U finalu 36. Europskog prvenstva vaterpolis­ta sastaju se Hrvatska i Španjolska, od 20.15

- Nino BENČINA

Ostalo je napraviti još jedan korak. Još jedna utakmica za idealan rasplet. Kud ćeš ljepše nego kada osvojiš zlato i završiš na najvišem postolju na svom terenu (u ovom slučaju bazenu), pred svojim navijačima. Hrvatski su vaterpolis­ti tu čast i zadovoljst­vo oba puta doživjeli baš kada su bili domaćini europskog prvenstva.

Sjećanja su još dovoljno svježa, jer Barakude su se na krov Europe popele prije dvije godine u Splitu, a ima i onih koji dobro pamte prvo zlato za najbolju reprezenta­ciju Starog kontinenta, osvojeno 2010. u Zagrebu. Sada se treće ukupno i treće kod kuće može osvojiti u našem glavnom gradu. Utorak navečer donosi nam rasplet 36. EP-A, u bazenu Mladosti na Savi junački boj priuštit će nam hrvatske i španjolske "kapice". Spektakl je zajamčen! Početak je u 20.15. Hrvatska je domaćin, aktualni prvak i momčad koja je u velikom naletu i zanosu. Put do finala bio je trnovit, ali one najvažnije, kušnje, izabranici Ivice Tucka prošli su tako suvereno da mnogi misle kako ih ništa ne može više zaustaviti na putu do najvišeg postolja. Pomisliti takvo što ne pada na pamet ni Barakudama ni stručnom stožeru, koji dobro znaju da je onaj posljednji korak najteže napraviti. Ali optimizam postoji i, što je najvažnije, on je itekako realan. Pobjeda nad

Grčkom u četvrtfina­lu (13:8), reprezenta­cijom koja je na posljednje­m svjetskom prvenstvu i Olimpijski­m igrama bila u finalima (oba izgubila), donijela je mjesto u kvartetu koji se u Zagrebu bori za medalje. U polufinalu je čekala najveća vaterpolsk­a svjetska sila, Mađarska, koja ima "samo" 26 europskih odličja, od kojih je 13 onih najsjajnij­ih. Stoji da su naši sjeverni susjedi na Prvenstvo došli s mladim snagama, ali one su već sada u stanju nositi se s najboljima. No to je još nedovoljno da se dobije Hrvatsku, koja je nadahnutom partijom i pobjedom (11:8) izborila svoje peto finale EP-A. - Strašno sam sretan zbog finala, ponos je ogroman, ali čeka nas još jedna utakmica, ona najvažnija. Htjeli smo doći u ovu situaciju, igrati posljednju utakmicu Prvenstva u ovako fantastičn­om ambijentu. Počelo je sa Španjolcim­a, s njima i završava. Želimo zlato i vizu za Pariz - kaže izbornik Ivica Tucak, koji je na otvaranju Prvenstva, u Dubrovniku, pokazao da ima recept za Španjolce, za koje kaže da su trenutno najbolja reprezenta­cija Europe, a to znači i na svijetu. Prije 13 dana je u skupini završilo 9:9, ali smo bili bolji nakon "peteraca". Kada igraju dvije tako kvalitetne momčadi, nije isključeno da se i za naslov raspucava. Može i tako, samo da završi onako kako svi priželjkuj­emo.

- Kako Prvenstvo odmiče, igramo sve bolje. Isto vrijedi i za suparnika, stoga dubrovačka iskustva i ishod treba zaboraviti. Ulog je sada najveći moguć. Čini se nemogućim dobiti Španjolsku dvaput na jednom turniru, ali sigurno je da imamo šansu - kaže vratar Marko Bijač.

Obraniti naslov prvaka Europe u ovom je tisućljeću pošlo za rukom samo Srbiji (četiri u nizu), u 90-ima su dva naslova spojili Mađari i Talijani, a u toj skupini je otprije i bivši SSSR. Valjda je red da se u tom društvu nađe i Hrvatska, koja upravo pred svojim navijačima izvlači ono najbolje. Pa neka i treća bude – sreća. ■

Prije 12 dana u Dubrovniku, nakon 9:9 u osnovnom dijelu, Hrvatska je slavila nakon “peteraca” 14:12

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia