Glas Slavonije

Mnogi su radnici u trgo za Božić imali dva slobo

Štulić: Brojni ozbiljni poslodavci smatraju da nedjelja treba biti ne

- Tomislav PRUSINA

Uprvih deset dana ove godine, prema podatcima Porezne uprave, u Hrvatskoj je u trgovini na malo izdan 25.231.891 račun, a u istom razdoblju 2023. broj izdanih računa iznosio je 25.271.656. To pokazuje da je lani izdano samo 39.765 računa više nego ove godine, a iznos je svih računa izdanih u prvih deset dana ove godine 48.394.368,55 eura veći od iznosa računa u tom razdoblju prošle godine. Promatraju­ći te podatke u kontekstu Zakona o neradnim nedjeljama i blagdanima, koji je u primjeni od sredine prošle godine, može se ustvrditi kako su građani prihvatili činjenicu da u nabavu potrepštin­a idu radnim danima.

Kupnja radnim danima

Upravo to potvrđuju i podatci Porezne uprave, iz kojih je vidljivo da je unatoč većem broju neradnih dana ove godine (tri) u odnosu prema prošloj (jedan) broj izdanih računa neznatno veći. U tih deset ovogodišnj­ih dana najviše je računa izdano u petak, 5. siječnja, uoči blagdana Sveta tri kralja, koji je padao u subotu, kada su u trgovini na malo izdana 4.165.434 računa u ukupnom iznosu od 70.318.848,85 eura. U prosincu prošle godine rekordni iznos, 95.532.401,67 eura, ostvaren je u subotu, 23. prosinca, kada

4.447.602 računa.

U Poreznoj upravi navode da je usporedbom podataka za djelatnost trgovine na malo, osim trgovine motornih vozila i motocikla, vidljivo kako je broj računa za razdoblje od 1. do 10. siječnja 2024. u odnosu prema istom razdoblju 2023. ostao jednak, ali je iznos računa veći 14,07 posto, što dovodi do zaključka da se promet s neradnih dana prebacio na druge dane. Na dan 5. siječnja izdan je 16,5 posto veći broj računa nego 2023., a iznos je računa 35 posto veći, rekao je prije nekoliko dana i premijer Andrej Plenković te dodao da je u ponedjelja­k, 8. siječnja, evidentira­n 96,5 posto veći broj računa, a iznos računa 135,4 posto veći.

O zakonu koji regulira rad nedjeljom, a kojim je Vlada dopustila da se radi 16 nedjelja u godini, još, međutim, odlučuje Ustavni sud. Pojedini stručnjaci smatraju da bi Ustavni sud mogao čak i neustavnim ocijeniti neke odredbe tih zakonskih promjena, a neke bi mogao i ostaviti na snazi. Zlatica Štulić, predsjedni­ca Sindikata trgovine Hrvatske, kaže da oni, kao dio europske sindikalne scene, podržavaju neradne blagdane i nedjelju.

“Kao Savez za neradnu nedjelju, koji smo organizira­li u Hrvatskoj, gdje su se udružili civilne udruge, vjerske organizaci­je, sindikati, pojedinci i gradovi, predložili smo manje radnih nedjelja nego što ih je u zakonu odredila Vlada. Određene su i iznimke, i mi smo za to da taj zakon zaživi i da se počne primjenjiv­ati. Imali smo pola godine prilagodbe, kada je u šest mjeseci bilo 16 nedjelja, sada će se za cijelu godinu poslodavci morati organizira­ti tako da odaberu 16 nedjelja za koje pretpostav­ljaju da će im donijeti najveći profit i zaradu, a oni koji rade u turizmu da budu na usluzi turistima", objašnjava Štulić. su izdana

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia