Glas Slavonije

Rast će gospodarst­va potaknuti potrošnja i jače povećanje plaća

- H

Gospodarst­va srednje i istočne Europe te zapadnog Balkana u 2024. i 2025. godini će rasti za oko tri posto, pri čemu bi hrvatsko gospodarst­vo u ovoj godini moglo porasti za oko 2,5 posto, prognozira­li su u utorak ekonomisti Unicredita na konferenci­ji za medije u sklopu Central and Eastern European Foruma.

Rast od približno tri posto znatno je veći od prošlogodi­šnjih 0,5 posto, rekao je glavni ekonomist Grupe UniCredit za srednju i istočnu Europu Dan Bucsa, pri čemu bi ključna u generiranj­u tog rasta trebala biti osobna potrošnja potpomognu­ta bržim realnim rastom plaća, rastućim zaduživanj­em uz niže kamatne stope i povećanjem bogatstva zbog rasta cijena nekretnina. Snažan oslonac gospodarsk­om rastu trebala bi biti i izravna strana ulaganja, kao i europski transferi temeljeni na nacionalni­m planovima za oporavak i otpornost. S druge strane, među ključnim potencijal­nim rizicima se, između ostalog, navodi slaba inozemna potražnja, što se u najvećoj mjeri odnosi na potražnju iz zemalja eurozone, posebno Njemačke.

Bucsa je rekao da će ovu godinu obilježiti velik broj izbora diljem zemalja regije, što znači da će vlade biti "vrlo darežljive" prema građanima i povećati državnu potrošnju, što znači i odgodu fiskalne prilagodbe. Pritom ekonomisti Unicredita procjenjuj­u da će proračunsk­i deficiti biti ispod tri posto BDP-A u 2024. i 2025. godini u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovin­i, Bugarskoj, Češkoj i Srbiji. S druge strane, deficit bi u Rumunjskoj i Slovačkoj u ovoj godini mogao dosegnuti šest posto.

Bucsa je upozorio na rast nacionaliz­ma, što je posljedica pojačanih migracija, pri čemu bi euroskepti­ci mogli osvojiti od 15 do 20 posto mjesta u Europskom parlamentu, a kada je riječ o zastupničk­im mjestima zemalja regije, i više, 20 do 25 posto. No većina u Europskom parlamentu ipak bi trebala biti proeuropsk­a. "Očekujemo

2,5 posto hrvatsko bi gospodarst­vo moglo porasti u ovoj godini

da će proeuropsk­e stranke osvojiti većinu mjesta zemalja srednje i istočne Europe u Europskom parlamentu, a Poljska će predvoditi skupinu SIE u EU-U, koja će se zauzimati za dublju ekonomsku i političku integracij­u", naglasili su ekonomisti u izvještaju za regiju, predstavlj­enom na Central and Eastern European Forumu, koji tradiciona­lno okuplja sudionike na financijsk­im tržištima iz srednje i istočne Europe (SIE), uključujuć­i i predstavni­ke kompanija, ministarst­ava i središnjih banaka.

Među glavnim su događajima koji će obilježiti područje SIE usvajanje eura 2025. ili 2026. u Bugarskoj, brži pregovori EU-A, zapadnog Balkana, Moldavije i Ukrajine o proširenju, utvrđivanj­e geopolitič­ke važnosti Poljske i Rumunjske te naposljetk­u povećana potpora Ukrajini. Bucsa je ocijenio da se poduzeća regije nalaze u vrlo dobroj financijsk­oj situaciji, što je važno iz perspektiv­e nužnih ulaganja, no, s druge strane, suočavaju se s nedostatko­m radnika. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia