Glas Slavonije

Vini prvi put dna dana

Radna * Trgovci nisu bili u gubitku

-

Prema njezinim riječima, mnogi poslodavci podržavaju regulaciju rada nedjeljom. "Nisu svi poslodavci za to da se nedjeljom radi, dapače, ima puno velikih ozbiljnih poslodavac­a i onih malih i obrtnika koji smatraju da nedjelja treba biti slobodna. Razlika u razmišljan­ju između radnika i poslodavac­a o tome što je to pošteno plaćanje radne nedjelje i blagdana je velika. To je nešto što je moralna kategorija, radnici žele planirati, organizira­ti svoj život i da znaju kako su nedjeljom i blagdanom slobodni jer do sada to nisu nikako mogli. Mnoge radnice su nam rekle kako su nakon 15 godina rada prvi put sada za Božić imale dva slobodna dana i kako nisu mogle vjerovati da su mogle ta dva dana provesti sa svojim obiteljima, prijatelji­ma. To je velik civilizaci­jski iskorak, jer trgovina nije djelatnost koja doista mora raditi kako je radila do sada", smatra predsjedni­ca STH-A, dodajući kako ćemo se svi vrlo brzo naviknuti na promjene.

Svrha zakona

Ističe kako najveći dio prodavača ima ispodprosj­ečne plaće i da oni naglašavaj­u kako nema tog novca zbog kojeg bi se odrekli svog slobodnog dana. “U trgovini imamo dvije trećine zaposlenih žena koje imaju malu djecu i koje nemaju infrastruk­turu koja bi im pomagala oko zbrinjavan­ja djece za blagdane i nedjeljom, već se same moraju snalaziti. Zato je to dobro prihvaćeno. Iskustva u prvih šest mjeseci su pozitivna iako se radilo 16 nedjelja u pola godine, za razliku od ove godine, kada će se raditi manje nedjelja. Ljudi to žele i to im pripada", kaže Štulić.

Iz Hrvatske obrtničke komore poručuju da bi svaki obrtnik trebao imati pravo sam odlučiti kada će i koliko raditi, a osobito ako u obrtu radi sam vlasnik ili njegova obitelj te uzimajući u obzir velik broj specifični­h načina obavljanja trgovine. "Ograničenj­e rada nedjeljom najviše pogađa one obrtnike kojima su nedjelje i blagdani ključan dan jer ostvaruju većinu prometa: cvjećarnic­e općenito, cvjećarnic­e uz groblja, trgovine koje nisu u sklopu kolodvora i trajektnih luka, pekarnice i drugi. Nadalje, obrtnici vlasnici jedne trgovine u nepovoljno­m su položaju spram većih lanaca trgovina jer ne mogu preraspodi­jeliti svoje kapacitete i osigurati da na određenoj lokaciji uvijek imaju pogone u radu", odgovaraju iz HOK-A na naš upit. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia