Glas Slavonije

Kriza u Crvenom moru prelomit će se preko leđa europskih potrošača

-

Prekidi pomorskom prometu na Crvenom moru podići će cijene robe široke potrošnje, rekao je u utorak izvršni direktor logističke multinacio­nalne kompanije DP World. Financijsk­i direktor kompanije sa sjedištem u Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima Yuvraj Narayan očekuje da će najveći teret poskupljen­ja zbog poremećaja u transportu pasti na leđa potrošača u Europi. Posljednji­h su tjedana jemenski hutisti napali više komercijal­nih brodova u Crvenom moru u znak protivljen­ja izraelskoj ofenzivi na Gazu.

“Cijena robe koja dolazi iz Azije u Europu bit će znatno viša", rekao je Narayan na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma. "Europski potrošači osjetit će posljedice... One će biti teže u razvijenim gospodarst­vima nego u gospodarst­vima u razvoju", dodao je šef financija logističke tvrtke. Rastu i premije osiguranja od ratnog rizika za pošiljke koje putuju kroz Crveno more, rekli su u utorak izvori iz područja osiguranja. Kontejners­ki brodovi čekaju pred ulazom u Crveno more ili odabiru dulju rutu, oko Rta dobre nade. Predstavni­ci indijske industrije istaknuli su kako su se troškovi indijskog izvoza više nego udvostruči­li zbog krize u Crvenom moru. Naime, preu ko Crvenog mora obično prolazi oko 80 posto indijske robne trgovine s Europom, čiju mjesečnu vrijednost vlada procjenjuj­e na gotovo 14 milijardi dolara. Izvoznici su rekli da je od početka krize 95 posto brodova preusmjere­no na Rt dobre nade, što putovanja iz Indije produljuje za 4000 - 6000 nautičkih milja i za 14 do 20 dana. Veliki brodari poput Maerska, MSC-A i Hapag Lloyda obustavili su tranzit kroz Crveno more. Vozarina za kontejner od 24 stope porasla je na ruti od Indije do Europe, istočne obale Amerike i Velike Britanije sa 600 na 1500 dolara, prema izjavama četiriju izvoznika, uključujuć­i i šefa udruge izvoznički­h tvrtki. Izvoznici su upozorili i da otprilike četvrtina siječanjsk­og izvoza kasni zbog promjena u rasporedu transporta. Kriza je "utjecala na većinu brodova, koji obično kreću na put s dva-tri tjedna zakašnjenj­a jer kasne brodovi u dolasku s duljim rutama", rekao je viši dužnosnik indijskog ministarst­va trgovine Satya Srinivas. Neke su nove pošiljke zaustavlje­ne, ali kriza na Crvenom moru nije utjecala na prosinački izvoz, procijenje­n na 38,45 milijardi dolara, rekao je.

Zbog problema u Crvenom moru skočili su i troškovi europskih pržionica kave i prisilili ih na potragu za novim izvorima nabave, upozoravaj­u trgovci i analitičar­i. Vozarine za kontejnere skočile su oko 150 posto i mnoge pošiljke kave u zrnu najvećih proizvođač­a sorte robusta, poput Vijetnama i Indonezije, kasne kupcima u Europi do tri tjedna. H/D.PAV. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia