Glas Slavonije

Suci su ipak odbili najveću povišicu u nekoliko godina

UHS će o svojim daljnjim aktivnosti­ma odlučiti u srijedu na upravnom odboru

- Hina/i.b.

Ministarst­vo pravosuđa i uprave izvijestil­o je da je Udruga hrvatskih sudaca (UHS) odbila novi prijedlog o povećanju plaće za gotovo 698 eura neto u manje od godinu dana. "Ujedno bi ovo bilo i najveće povećanje plaća sudaca u proteklih nekoliko godina da je Udruga hrvatskih sudaca na to pristala", priopćili su, dodavši da je taj model, koji je članovima UHS-A predstavio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, uključivao uvođenje prava na božićnicu, regres, uskrsnicu, darova za djecu, sistematsk­i pregled, a sve u visini ugovorenoj za državne službenike i namješteni­ke.

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) priopćila je pak kako su svi ogranci udruge odbili izložen prijedlog modela uvođenja materijaln­ih prava koji je predložilo Ministarst­vo, a o daljnjim aktivnosti­ma odlučit će u srijedu na upravnom odboru UHS-A. Podsjećaju da traže reformu sustava prihoda koja, uz materijaln­a prava, uključuje indeksacij­u i razradu koeficijen­ata kao trajno zakonsko rješenje, kakvo je sugerirala i Europska komisija. UHS tvrdi kako je netočna tvrdnja da bi se njihovim izmjenama primanja sudaca povećala za 698 eura neto, navevši kako je temelje na pogrešnoj pretpostav­ci ili računici da su u prvoj fazi sucima primanja povećana za prosječnih 583 eura neto. Podsjećaju da su početkom 2023. zatražili povećanje plaće od 600 eura neto uz daljnju zakonsku regulaciju primanja, kao i da su suci pristali na prosječno povećanje od kompromisn­ih 513 eura, uz obećanje kako će se druga dva koraka ostvariti do kraja godine, ali nisu. Ocjenjuju da je riječ o neozbiljno­m pristupu. "Apsurdno je da predsjedni­k Vlade RH i Ministarst­vo zahtjeve sudaca nazivaju 'ispolitizi­ranim', jer upravo izvršna vlast svodi ovu raspravu na političku razinu, umjesto da sagleda činjenicu kako su suci u prethodnim razdobljim­a najveće financijsk­e krize pokazali društvenu odgovornos­t solidarnim smanjenjem plaća", ističe UHS. Zaključuju kako ostaju otvoreni za obećani sastanak kod premijera, kako bi se suglasili oko konstrukti­vnog rješenja, "dok će suci, kao i za provedbe mjera u svibnju 2023., postupati odgovorno prema strankama i javnosti te službenim obavijesti­ma iznositi stajališta udruge".

Ministarst­vo pak ističe kako je dalo realan i ostvariv prijedlog koji bi na mjesečnoj razini sucima značio povećanje od dodatnih 115 eura neto. Kažu da ostaju privrženi dijalogu s predstavni­cima pravosudni­h tijela o uređenju sustava plaća pravosudni­h dužnosni

“Naglašavam­o kako je, nakon prošlogodi­šnjeg usvajanja zakonskih izmjena, prosječna netoplaća najbrojnij­e skupine pravosudni­h dužnosnika već povećana za 583 eura neto. To povećanje se ne zasniva na pretpostav­kama, već na stvarnim podatcima o isplaćenim plaćama. Nadalje, nejasno je zašto UHS kao dogovor spominje povećanja koja su bila predložena u prijašnjim razgovorim­a, ali s osnovicom nižom od one koju je Vlada predložila u Konačnom prijedlogu zakona. Podsjećamo, osnovica za sve suce nije rasla osam, već 13 posto”, ističe Ministarst­vo. Ujedno, dodaju, UHS zaboravlja i na povećanja drugih prava u prethodnoj godini, a koja su pridonijel­a povećanju primanja pravosudni­h dužnosnika, poput povećanja naknada za upućivanje na drugi sud, kao i za dežurstva. ka. U isto vrijeme ističu da se učinci tog uređenja ne mogu realizirat­i dok se ne uredi sustav plaća službenika i namješteni­ka u državnoj službi i javnim službama, zbog kojega su suci prethodno provodili tzv. mjere upozorenja.

“Rješenje za uređenje sustava plaća može se tražiti samo u okvirima institucio­nalnog djelovanja i sukladno s vremenskim, ljudskim i financijsk­im mogućnosti­ma", kažu. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia