Glas Slavonije

Zajednički nadzor migrantske rute

- H

Ministri unutarnjih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije poručili su u utorak u Buzetu da će se zajednička suradnja policija i ministarst­ava unutarnjih poslova tih triju zemalja proširiti i na zemlje zapadnog Balkana kako bi se spriječile ilegalne migracije i krijumčare­nje ljudi.

Prvi sastanak ministara Davora Božinovića, Boštjana Poklukara i Mattea Piantedosi­ja održan je početkom studenoga u Trstu i tada je dogovorena jača suradnja u nadzoru granica na zapadnobal­kanskoj migrantsko­j ruti. Sada su zaključili da je dosadašnja zajednička akcija policija triju država bila učinkovita, s tim što pritom nisu zabilježen­e veće gužve na granicama. "Građani Italije, Slovenije i Hrvatske nisu osjetili u toliko mjeri kontrole da bi to remetilo njihova kretanja, posebno u pogranični­m područjima. Samo u ovoj godini u Hrvatskoj smo imali 90 uhićenja krijumčara migranata", rekao je Božinović. Njegov kolega iz Italije istaknuo je da su kontrole urodile plodom i da je od 21. listopada prošle godine do danas talijanska policija prekontrol­irala 160 tisuća osoba i 96 tisuća vozila te da je u tom razdoblju zabilježen­o 1600 ilegalnih prelazaka granica, od čega je 900 migranata i vraćeno. Osim toga, zatečeno je sedamdeset­ak sumnjivih osoba, od kojih su pedesetak bili krijumčari ljudi, a nekoliko desetaka osoba koje su pokušale prijeći granicu policiji je bilo poznato u vezi s terorizmom.

Ustvrdivši kako trenutno šengenski prostor ne funkcionir­a, slovenski ministar Boštjan Poklukar naglasio je kako je dogovoreno da se tijekom policijski­h kontrola neće zaustavlja­ti promet robom te da se neće stvarati problemi ljudima u pogranično­m području, koji moraju prelaziti granicu zbog posla.

Širenje suradnje na zemlje zapadnog Balkana definirat će se na idućem sastanku, 21. i 22. ožujka u Brdu kraj Kranja. "Novim sastankom u Brdu kraj Kranja želimo istražiti mogućnosti kako zajednički učiniti sve u borbi protiv krijumčare­nja migranata", rekao je Božinović. "Dogovorili smo se da ćemo zajednički surađivati na području zapadnog Balkana jer imamo velik broj ilegalnih migranata. Slovenija je lani u ilegalnom prelasku granica uhvatila 60 tisuća stranaca", poručio je Poklukar. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia