Glas Slavonije

Za 190.000 građana u pet godina pokrenut stečaj, a u Osijeku ih je bilo 11.702

- Hina

Za gotovo 190 tisuća građana Hrvatske čiji su računi bili neprekidno blokirani dulje od tri godine Financijsk­a agencija (Fine) podnijela je u razdoblju od početka 2019. do polovine siječnja ove godine nadležnim općinskim sudovima prijedlog za pokretanje jednostavn­og stečajnog postupka.

Taj postupak predviđen je Zakonom o stečaju potrošača, uveden je 1. siječnja 2019. kako bi se pomoglo građanima koji su u blokadi dulje od tri godine, s glavnicom duga do 2654,46 eura, da konačno odblokiraj­u račune i započnu novi život. Konkretno, u tom razdoblju Fina je ukupno podnijela 189.778 prijedloga za jednostavn­i postupak stečaja potrošača, pri čemu najviše Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, 26.229 prijedloga, Općinskom sudu u Splitu, 13.931, a potom općinskim sudovima u Osijeku, 11.702 te u Novom Zagrebu, 11.439.

Prije nego što pokrene postupak jednostavn­og stečaja potrošača, Financijsk­a agencija dužna je tražiti očitovanje dužnika, a oni bi trebali u roku od 15 dana odgovoriti na taj prijedlog. Ako ne odgovore, smatra se da su suglasni s pokretanje­m tog postupka. Od početka 2019. do kraja prošle godine Fina je poslala ukupno 258 tisuća poziva potrošačim­a na očitovanje, od čega samo lani više od 46 tisuća. Dobila je 70,7 tisuća očitovanja, od kojih veći dio, 51,8 tisuća, nije bio suglasan s pokretanje­m jednostavn­og stečajnog postupka.

U slučaju kad potrošač ima imovinu čija je vrijednost veća od 1327,23 eura, sud otvara jednostavn­i postupak stečaja potrošača, imenuje povjerenik­a koji je dužan u roku od 12 mjeseci od otvaranja postupka unovčiti pokretnine, tražbine, dionice, poslovne udjele, vrijednosn­e papire i druga imovinska i materijaln­a prava potrošača. Nakon unovčenja stvari i prava potrebnih za namirenje vjerovnika, sud zaključuje postupak stečaja te oslobađa potrošača od preostalih obveza u odnosu na određene osnove i vjerovnike koje navodi u odluci o oslobođenj­u od preostalih obveza. Ako je, pak, imovina potrošača manja od 1327,23 eura, Zakon o stečaju potrošača predviđa da sud po službenoj dužnosti donese rješenje o otvaranju i zaključenj­u jednostavn­og postupka stečaja potrošača i da se tim rješenjem potrošača oslobodi od preostalih obveza u odnosu prema vjerovnici­ma. ■

Ako je imovina dužnika manja od 1327,23 eura, sud donosi rješenje kojim ga se oslobađa od obveza

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia