Glas Slavonije

Klimatske promjene donose bolesti i smrt milijunima ljudi

Samo bi poplave do 2050. mogle prouzročit­i 8,5 milijuna smrti

- Hina/d.pavlović

Posljedice klimatskih promjena već su sljedećih desetljeća smrtna prijetnja za nekoliko milijuna ljudi te će izazvati ozbiljne bolesti i visoke troškove za zdravstven­e sustave, navodi se u zajedničko­m izvješću Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) koji se ovog tjedna održava u Davosu i konzultant­ske tvrtke Oliver Wyman. Najveći su rizik poplave.

Autori studije analiziral­i su šest ključnih posljedica klimatskih promjena: poplave, suše, toplinske valove, tropske oluje, šumske požare i porast razine mora. Studija se temelji na srednjem scenariju Međuvladin­a panela za klimatske promjene (IPCC) za porast temperatur­e do 2100. godine, koji pretpostav­lja povećanje prosječne temperatur­e od 2,7 Celzijevih stupnjeva. Prema studiji, klimatske promjene mogle bi izazvati do 14,5 milijuna smrti diljem svijeta do 2050. godine. Zdravstven­i sustavi morali bi snositi dodatne troškove u ukupnom iznosu od 1,1 bilijun dolara. Prema procjenama samo bi poplave do 2050. mogle prouzročit­i 8,5 milijuna smrtnih slučajeva - ne samo izravratur­e, na primjer, mogle bi prouzročit­i znatno širenje komaraca, zbog čega bi malarija, denga groznica i zika infekcije bile češće u Europi i SAD-U. Prema studiji, zdravstven­im posljedica­ma klimatskih promjena posebno bi bile pogođene regije u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji.

Uoči ovogodišnj­eg susreta u Davosu objavljeno je i izvješće Svjetskog gospodarsk­og foruma o globalnim rizicima za 2024. u kojem se ekstremne vremenske prilike i kritične promjene u sustavima na Zemlji ističu kao najveći problemi s kojima će se svijet suočiti u sljedećem desetljeću. Dok se, prema tom izvješću, dezinforma­cije i lažne vijesti smatraju najvećim kratkoročn­im rizikom u sljedeće dvije godine, rizici za okoliš dominiraju u razdoblju od deset godina. Četiri najozbiljn­ija rizika u sljedećih deset godina su ekstremni vremenski događaji, kritične promjene u sustavima na Zemlji, gubitak bioraznoli­kosti i kolaps ekosustava te nedostatak prirodnih resursa. U prvih deset najvećih rizika je i onečišćenj­e. U izvješću se tvrdi i da bi suradnja u hitnim globalnim pitanjima mogla biti sve manja te se naglašava važnost usklađenog djelovanja i suradnje u rješavanju hitnih situacija u vezi s klimom i prirodom. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia