Glas Slavonije

SUPERBOGAT­I POSTAJU SVE BOGATIJI

-

no nego i neizravno, zbog šteta na usjevima, povećanja zaraznih bolesti i veće vlažnost zraka, što može izazvati bolesti dišnog sustava. Azijsko-pacifička regija, sa svojim gusto naseljenim obalnim regijama, vjerojatno će snositi najveći teret.

Autori očekuju da će drugu najveću stopu smrtnosti od 3,2 milijuna smrtnih slučajeva izazvati suše - ponajprije zbog dugoročnih učinaka pada kvalitete vode i manje plodnog tla na smrtnost djece. Prema izvješću, toplinski valovi mogli bi izazvati 1,6 milijuna smrti do 2050. godine, osobito među starijim ljudima. Izvješće također predviđa povećanje broja bolesti i slučajeva invalidite­ta na radu. Više tempe

Krize i ratovi produbili su jaz između bogatih i siromašnih diljem svijeta, pokazalo je istraživan­je koje je objavila razvojna organizaci­ja Oxfam u povodu Svjetskog gospodarsk­og foruma u Davosu. Pet najbogatij­ih na svijetu – svi muškarci – više je nego udvostruči­lo svoje bogatstvo od 2020. Istodobno je gotovo pet milijardi ljudi, najsiromaš­nijih 60 posto, postalo još siromašnij­e. Oxfam je kombinirao procjene bogatstva milijarder­a koje je napravio poslovni časopis Forbes s procjenama globalnog bogatstva banke Credit Suisse, Svjetske banke i Eurostata. “Milijarder­i postaju bogatiji, radnička klasa se bori, a siromašni žive u očaju. To je nesretno stanje svjetske ekonomije”, napisao je američki senator Bernie Sanders u predgovoru studije. “Nikad prije u ljudskoj povijesti tako malo njih nije posjedoval­o toliko. Nikad prije u ljudskoj povijesti nije bilo takvog prihoda i nejednakos­ti bogatstva. I nikada prije nismo vidjeli ovu razinu bez presedana pohlepe, arogancije i neodgovorn­osti vladajuće klase”, dodao je.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia