Glas Slavonije

Donald Trump bez ozbiljne konkurenci­je

Bivši predsjedni­k s rekordnim je rezultatom dobio 20 delegata za nacionalnu konvenciju, Desantis osam, a Haley sedam

- Hina/i.bošnjak

Bivši američki predsjedni­k Donald Trump na republikan­skim je stranačkim zborovima u Iowi osvojio 51 posto glasova i daleko iza sebe ostavio floridskog guvernera Rona Desantisa, pokazuju podatci nakon obrade 96 posto glasova.

Povijesni rezultat

Desantis je osvojio 21 posto glasova i time ostao u utrci. Njemu je osvajanje drugog mjesta u Iowi bilo iznimno važno jer je u toj saveznoj državi potrošio mnogo vremena i novca na kampanju. Treća je bila bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley s 19 posto. Ankete joj predviđaju znatno bolji rezultat sljedećeg utorka, na stranačkim izborima u New Hampshireu. Zatim dolazi Južna Karolina, gdje se i Haley i DeSantis nadaju puno boljim rezultatim­a.

Trump je s ovim povijesnim rezultatom, jer nitko dosad nije osvojio Iowu s tolikom razlikom, dobio 20 delegata za nacionalnu konvenciju, Desantis osam, a Haley sedam. Manje od osam posto glasova dobio je četvrti kandidat, biznismen Vivek Ramaswamy, koji je odmah nakon utrke dao ostavku i podržao Trumpa.

Velike američke televizijs­ke mreže proglasile su Trumpa sigurnim pobjedniko­m gotovo odmah nakon biračkih skupova, a to se nije promijenil­o s pristizanj­em rezultata. Posljednja anketa prije konvencije, provedena za televiziju NBC, Trumpu je davala 48 posto, Haley 20 posto i Desantisu 16 posto. Predizbore u Iowi obilježila je velika hladnoća, a slavio je kandidat s najvatreni­jim pristašama. "Morate doći na skupove, čak i ako se onesvijest­ite od iscrpljeno­sti", pozvao je Trump u nedjelju. On je u Iowi srušio rekord i u potpori kandidatu koji trenutno nije u Bijeloj kući.

Do sada je rekord držao republikan­ac Bob Dole, koji je 1988. na tamošnjim predizbori­ma pobijedio s 12 posto prednosti.

Isto kao i 2020.?

Demokrati u predizbore kreću 23. siječnja u New Hampshireu. Iowa je malena, ruralna država, čini jedan posto ukupnog stanovništ­va SAD-A, ali simbolično važna jer ondje tradiciona­lno počinju predizbori. Stranački izbori i konvencije nastavit će se do srpnja, kada se održava Republikan­ska nacionalna konvencija u Milwaukeej­u, odnosno kolovoza, kada je Demokratsk­a konvencija u Chicagu. Ondje će se potvrditi pobjednici koji će se natjecati na predsjedni­čkim izborima 5. studenoga.

Zasad nema naznaka da će utrka biti drukčija nego 2020., kada su snage odmjerili republikan­ac Trump i demokrat Joe Biden, koji također nema ozbiljne konkurenci­je u stranci. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia