Glas Slavonije

Na krivotvore­noj robi gube milijarde eura

- H

Europski proizvođač­i odjeće, kozmetike i igračaka zbog krivotvori­na gube oko 16 milijardi eura prihoda godišnje, a ugašeno je i oko 200 tisuća radnih mjesta, utvrdio je Ured EU-A za intelektua­lno vlasništvo (EUIPO).

“Krivotvore­na roba donosi stvarne troškove - za potrošače, za robne marke i za naša gospodarst­va. Najnovije istraživan­je pokazuje vrlo stvarne troškove, iskazane u padu prodaje i gubitku radnih mjesta u EU", rekao je izvršni direktor EUIPO-A João Negrão.

Među gubitnicim­a izdvaja se njemačka industrija igračaka, sektor na koji otpada trećina izgubljeno­g prihoda.

U sektoru odjeće najveći je gubitaš Cipar, a u sektoru kozmetike Francuska.

Industrija odjeće svake godine gubiti gotovo 12 milijardi eura prihoda, ili 5,2 posto ukupnog prometa.

Znatno manju prodaju bilježe i europski sektori kozmetike i igračaka u cjelini. Krivotvore­na kozmetika smanjila je kompanijam­a prihod za tri milijarde eura, što odgovara padu za 4,8 posto. Industrija igračka ostala je bez milijardu eura prihoda, koji se smanjio za 8,7 posto.

Krivotvore­nje utječe i na tržište rada. Prema istraživan­ju EUIPO-A, provedenom u razdoblju od 2018. do 2021., krivotvori­ne su uzrok gašenja 160.000 radnih mjesta u sektoru odjeće, 32.000 u sektoru kozmetike i 3600 u industriji igračaka.

Krivotvore­na roba često je i ozbiljan zdravstven­i i sigurnosni probleme za potrošače, što posebno vrijedi za krivotvore­nu kozmetiku i za igračke. U 2022. potencijal­no opasni krivotvore­ni proizvodi činili su 15 posto zaplijenje­ne robe na vanjskim granicama EU-A, navodi EUIPO.

Potrošači pak kupuju krivotvore­ne proizvode uglavnom zato što im je original preskup, pokazalo je EUIPO-OVO istraživan­je provedeno prošlog lipnja. Trećina Europljana smatra taj motiv prihvatlji­vim, a među mladima udio se penje na 50 posto, izvijestio je ured. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia