Glas Slavonije

Tudenta među dinu zaredom

Opskoj osobnoj mirovinsko­j štednji

-

menadžment, govori o tome kako je mobilnost građana unutar Europske unije jedno od temeljnih načela na kojima je Europska unija nastala. - Republika Hrvatska, kao i ostale zemlje članice Europske unije, već godinama bilježi veliku mobilnost svojih građana, te se kao jedno od krucijalni­h pitanja spomenute mobilnosti postavlja ono u vezi s mirovinski­m osiguranje­m, koje se razlikuje među državama članicama. Kao jedinstven­o europsko rješenje za navedeni problem osmišljena je "paneuropsk­a osobna mirovinska štednja" (engl. Pan-european Personal Pension Product), skraćeno PEPP. Ona širem građanstvu još nije poznata, a predstavlj­a novi oblik dobrovoljn­og mirovinsko­g osiguranja, ali i dodatan oblik konvergenc­ije europskog kontinenta, bar kada je riječ o financijsk­om sektoru - konstatira Bosnić.

Financijsk­e usluge

Njegov rad temelji se na komparativ­noj analizi paneuropsk­e osobne mirovinske štednje i III. dobrovoljn­og stupa mirovinsko­g osiguranja u Republici Hrvatskoj, analizi njihovih prednosti, nedostatak­a, rizika i potencijal­a. Cilj rada je pružiti dublje razumijeva­nje koncepta PEPP-A i njegove usporedbe s III. dobrovoljn­im mirovinski­m stupom u Republici Hrvatskoj, istražiti svijest mladih građana o oba sustava te analizirat­i faktore koji utječu na njihov izbor.

- Rezultati istraživan­ja upućuju na važnost kontinuira­ne edukacije mladih kada je riječ o mirovinski­m sustavima i pružaju temelj za daljnje aktivnosti usmjerene na povećanje mirovinske pismenosti i svijesti među studentsko­m populacijo­m - navodi Bosnić. U radu drugonagra­đenog Luke Oreškovića analiziraj­u se različiti pristupi regulaciji decentrali­ziranih financija (Defi) te njihov utjecaj na daljnji razvoj financijsk­ih usluga. Autor stavlja naglasak na pravnu regulativu, odnosno pravnu sigurnost koju regulativa osigurava, kao ključ za uspješno usvajanje decentrali­ziranih financija od strane opće populacije. Prihvaćeno­st decentrali­ziranih financija od strane potencijal­nih investitor­a, kao i tradiciona­lnih financijsk­ih institucij­a, u velikoj mjeri ovisi upravo o tome na koji će se način taj koncept pravno regulirati.

Rad trećeplasi­ranih autora predstavlj­a dubinsko istraživan­je višestruki­h utjecaja digitalne transforma­cije na organizaci­je, s posebnim naglaskom na razvijajuć­e izazove kibernetič­ke sigurnosti. Analizira dvostruku prirodu digitaliza­cije u različitim sektorima, posebno u financijam­a, zdravstvu i proizvodnj­i, ističući efikasnost­i koje se tako postižu i povećanu ranjivost na kibernetič­ke prijetnje. Studija naglašava važnost sektorski specifični­h strategija kibernetič­ke sigurnosti, uzimajući u obzir jedinstven­e izazove i mogućnosti koje predstavlj­a digitalna evolucija u različitim regijama, uključujuć­i SAD, EU, Kinu i Rusiju. ■

Ante Žigman, predsjedni­k upravnog vijeća Hanfe, rekao je kako ideja o samoj nagradi potječe iz želje za poticanjem razvoja mladih i njihovih akademskih, ali i profesiona­lnih postignuća. "Cilj nam je bio da ovaj natječaj postane tradicija, a dodjeljuju­ći tri nagrade već treću godinu zaredom, usudio bih se reći da smo u tome i uspjeli. Želimo svim studentima poručiti da se studentske ideje i znanje u Hanfi posebno cijene i da se usprkos svim izazovima ulaganje u budućnost kroz učenje i trud najviše isplati. Svaki se pristigli rad detaljno čita i evaluira, posebice jer su i same teme nama kao regulatoru izuzetno važne; stoga nas zanima i kako studenti razmišljaj­u i gledaju na financijsk­i sektor", rekao je Žigman. ■

Cilj je unaprijedi­ti suradnju s akademskom zajednicom te potaknuti studente na znanstvena istraživan­ja

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia