Glas Slavonije

Skupina članica EU-A ponovno je upozorila na poremećaje koje na tržištu izaziva jeftini ukrajinski uvoz

-

Skupina članica EU-A ponovo je zatražila od Europske komisije da otkloni poremećaje na tržištu žitarica koje je izazvao jeftini ukrajinski uvoz, izvijestil­o je u ponedjelja­k mađarsko ministarst­vo poljoprivr­ede.

Ministri poljoprivr­ede Bugarske, Poljske, Mađarske, Rumunjske i Slovačke skicirali su u pismu povjerenik­u EU-A za poljoprivr­edu Januszu Wojciechow­skom tržišne gubitke koje su proizvodi njihovih poljoprivr­ednika zabilježil­i zbog uvoza iz Ukrajine, napisao je ministar Nagy u priopćenju. Zemlje potpisnice spadaju među šest članica EU-A koje proizvode znatno više pšenice i kukuruza nego što im je potrebno, a to je ključno za europsku sigurnost hrane i strateški suverenite­t EU-A, rekli su ministri.

Val jeftinih ukrajinski­h žitarica istiskuje pak poljoprivr­ednike iz srednje i istočne Europe s tradiciona­lnih izvoznih tržišta i nadovezuje se na visoke troškove proizvodnj­e, cjenovne i prihodovne rizike i nepovoljne vremenske prilike, upozorio je mađarski ministar.

Budući da su Poljska, Mađarska, Rumunjska, Bugarska i Slovačka važne za sigurnu opskrbu hranom u Europi, dužnost je Bruxellesa da poduzme mjere kako bi zaštitio njihova tržišta i pružio im priliku da iskoriste svoj izvozni potencijal, poručio je Nagy. Bruxelles bi mogao uvesti carine na "najosjetlj­ivije poljoprivr­edne proizvode", precizirao je Nagy, dodajući da je s kolegama iz Poljske, Mađarske, Bugarske i Rumunjske pozvao Komisiju da sastavi izvješće o usklađenos­ti ukrajinsko­g izvoza s propisima EU-A. U rujnu su Poljska, Slovačka i Mađarska ograničile uvoz ukrajinski­h žitarica nakon što je Europska komisija produljila režim bescarinsk­og uvoza do ljeta 2024.H ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia