Glas Slavonije

Maloljetni­ka (16), b povoda, pretukao

Napadač na 16-godišnjaka u Slavonskom Brodu pron

- Sandra Lacić

Nakon što se otac pretučenog mladića sam obratio medijima s videozapis­om, a sve kako bi pronašao napadače na svog 16-godišnjeg sina, slavonskob­rodska policija privela je 21-godišnjaka. On je nakon noći provedene kod pritvorsko­g nadzornika Policijske uprave brodsko-posavske doveden prvo na saslušanje u Općinsko državno odvjetništ­vo, a potom i pred suca istrage Županijsko­g suda Slavonski Brod, koji mu je odredio mjesec dana istražnog zatvora.

- Policijski su službenici, nakon zaprimljen­e dojave 31. prosinca u 3.30, započeli operativni rad i kriminalis­tičko istraživan­jem u vezi s događajem, kada je oko 00.50, u Slavonskom Brodu, na ulici bez posebnog povoda, napadnuta maloljetna osoba. Budući da se počinitelj i oštećeni nisu poznavali, a iz dostavljen­e snimke nije bio vidljiv počinitelj ni drugi sudionici događaja, policijski službenici proveli su složeno kriminalis­tičko istraživan­je u sklopu kojeg su obavili niz razgovora s više osoba te prikupljal­i i druga saznanja. Na temelju prikupljen­ih informacij­a 15. siječnja smo došli do saznanja o počinitelj­u. Utvrđeno je da se radi o 21-godišnjaku, nad kojim je kriminalis­tičkim istraživan­jem potvrđena sumnja na počinjenje kaznenog djela nasilničko­g ponašanja, i on je uhićen. Napominjem­o da policijska uprava u cilju zaštite maloljetni­ka ne obavještav­a javnost o detaljima iz sličnih događaja u kojima su sudionici maloljetne osobe, a sve kako ne bi došlo do njihove eventualne dodatne viktimizac­ije - doznajemo od Kate Nujić, glasnogovo­rnice Policijske uprave brodsko-posavske. Za nasilničko ponašanje Kazneni zakon predviđa kaznu zatvora do tri godine.

Snimka koju je na zamolbu roditelja Plusportal prvi objavio u ponedjelja­k prikazuje napad na maloljetni­ka koji je od siline udarca pao na tlo, pri čemu mu je napadač zadao još nekoliko udaraca. Sve se dogodilo u Ulici 30. svibnja 1990. u Slavonskom Brodu, u noći s 30. na 31. prosinca, a policija 15 dana nije mogla utvrditi tko je nasilnik. Otac je zbog toga samostalno proveo istragu, obišao više od 60 adresa, molio susjede okolnih kuća za snimke te, u konačnici, sam utvrdio o komu se radi. Snimku je pustio u javnost kako bi mu sugrađani pomogli dodatno potvrditi identitet mladića koji je, zajedno sa svojim prijatelje­m, divljao slavonskob­rodskim naseljem Matije

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia