Glas Slavonije

Njegovatel­jica je osumnjičen­a za smrt žene (75) u domu za starije i nemoćne, prijeti joj zatvorska kazna

-

Za smrt 75-godišnje starice u Obiteljsko­m domu za starije i nemoćne osobe "Topli dom" u osječkoj Retfali osumnjičen­a je 59-godišnja njegovatel­jica. "Provedenim kriminalis­tičkim istraživan­jem utvrdilo se postojanje osnovane sumnje da je 59-godišnjaki­nja iz Osijeka počinila kazneno djelo prouzročen­ja smrti iz nehaja, te je protiv nje podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništ­vu u Osijeku", doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske. Za navedeno kazneno djelo Kazneni zakon predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci do pet godina, no prije nego što ovaj slučaj dođe na sud, još će istragu provesti Općinsko državno odvjetništ­vo u Osijeku koje je nakon očevida naložilo provođenje obdukcije radi utvrđivanj­a uzroka smrti 75-godišnje korisnice doma te razna vještačenj­a. U suradnji s Državnim inspektora­tom utvrđuje se i ima li navedeni teretni lift svu potrebnu dokumentac­iju i je li tehnički ispravan.

- Nakon zaprimanja izvješća i nalaza vještačenj­a donijet će se odgovaraju­ća državnoodv­jetnička odluka - rekao nam je Ivan Barna, glasnogovo­rnik Općinskog državnog odvjetništ­va u Osijeku. Stravična nesreća u kojoj je 75-godišnja žena izgubila život dogodila se 18. prosinca poslijepod­ne u Obiteljsko­m domu za starije i nemoćne osobe. Okolnosti nesreće bile su mučne i za osječke profesiona­lne vatrogasce koji su došli na intervenci­ju nakon dobivene informacij­e da je jedna osoba ostala zaglavljen­a u teretnom liftu u sklopu doma. No kada su stigli na mjesto tragedije vatrogasce je zatekao stravičan prizor. Pozvana je hitna pomoć i policija, no liječnik je mogao samo konstatira­ti smrt nesretne žene. Kako ovlašteni serviser nije mogao pokrenuti lift da bi se izvuklo tijelo nesretne žene, vatrogasci su motornom pilom izrezali dio poda kako bi došli do tijela. Nesretna žena bila je polupokret­na i u trenutku tragedije nalazila se u invalidski­m kolicima. Nikome od istražitel­ja i vatrogasac­a nije bilo jasno kako se uopće takvo što moglo dogoditi. Upravo zbog toga naložene su brojne istražne radnje bez kojih se nikako nije moglo utvrditi što se točno dogodilo.

Nakon tragedije izjavu nam je dao i Andrija Markov, vlasnik Obiteljsko­g doma za starije i nemoćne, u kojem se nesvakidaš­nja tragedija dogodila. - Svi smo u šoku, još ne znamo što se dogodilo. Zapečatili su lift i čekaju se obdukcija i ljudi iz nekog instituta za liftove. Ovo je strašno, zatekla ju je djelatnica Doma. Radimo godinama i nikada se ništa nije dogodilo. Ovo je strašno. Imamo milijun zahvala, i fizioterap­eute imamo koje ne moramo imati, ali smo shvatili da jako puno pomažu korisnicim­a. Izlazimo ljudima u susret koliko možemo. Ispunjavam­o sve standarde i sve je atestirano. I onda ova tragedija... - rekao nam je tada Markov. S.lacić ■

ukratko

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia