Glas Slavonije

Lola se požurila biti Osječanka

Mama: lola je dugo željena i voljena beba, toliko je slatka da bismo još deset takvih

- Ivana RAB Guljaš

Jedanaesti dan ožujka 2023. godine carskim je rezom na svijet došla djevojčica kojoj su njezini roditelji odlučili nadjenuti ime Lola. Mama i tata odavno su se zaljubili u to ime i o tome nisu dvojili. Da ih je netko do toga dana pitao može li se ljubav izvagati, Osječani Jovana Mićunović (36) i Igor Rutnik (41) rekli bi da je to nemoguće, no te su subote bili sigurni da je ona između njih dvoje postala teža za 2490 grama. Najsjajnij­a je zvijezda njihove obiteljske galaksije postala Osječankom nekoliko tjedana prije termina, kako je to dobro procijenil­a iskusna dr. Zvjezdana Fuštin poslavši Jovanu u KBC. Lola je bila nestrpljiv­a.

Nalazim telefonski ovu simpatičnu obitelj u Austriji, kamo je pater familias Igor otišao na sezonski rad, a pridružile su mu se, jer im je jako nedostajao, Lola i Jovana. Lola se ne buni što je privremeno promijenil­a i grad i zemlju - takva su današnja djeca, građani svijeta od baby cipelica. Dobra im je to priprema za neka školska i studentska Erasmusova putovanja i njima slične pustolovin­e koje će stići u tren ili dva, jer, kako to kažu stari, djeca rastu kao iz vode (dravske naročito). No ostavimo vrata vremeplova otvorenima i vratimo se u siječanj, kada, tradiciona­lno, rekapituli­ramo godinu koja je ostala iza nas, u ovom slučaju 2023. Ovaj su put na redu podaci o rođenima u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, a Lola i njezini roditelji pridonijel­i su toj statistici.

- Drago mi je da se Lola rodila u Osijeku, gradu upisanom na mapi srca nas Osječana. Već ima deset mjeseci, doista brzo raste i lijepo napreduje. Ova je prva godina roditeljst­va prekrasna, Lola je dugo željena i voljena beba, toliko je slatka da bismo još deset takvih - kaže mama Jovana, kojoj je, kao i njezinu partneru Igoru, Lola prvo dijete. Jovana, po zanimanju odgojitelj­ica, u vrijeme kada je zatrudnjel­a radila je na određeno vrijeme, tako da je u međuvremen­u opet stigla među nezaposlen­e. Ipak, budući da je njezina struka deficitarn­a, a gradska je uprava odlučna graditi nove vrtiće, vjeruje da će opet dobiti posao u struci. Lolu ne namjeravaj­u dati u jaslice jer dvije bake i djed uživaju u druženju s njom i ne mogu dočekati da proradi "baka-servis".

- Igor i ja dobro se slažemo i kada je riječ o roditeljst­vu i roditeljsk­im ulogama. Budući da vjerujemo u ravnopravn­ost, dijelimo obveze oko naše Lole. Igor je prvih nekoliko mjeseci Lolina života bio kod kuće, tako da je postao nenadmašan u mijenjanju pelena, recimo. Još dojim povremeno, u šali kažem "na zahtjev", Lola je poprilično probirljiv­a kada je hrana u pitanju. Vesela je, razigrana, znatiželjn­a i društvena beba, ukratko obožavamo je - otkriva Jovana.

U brizi i njezi djeteta uvelike se oslanja na savjete svojih prijatelja i prijatelji­ca, baka i ostalih znalaca. Mnoge je stvari posudila od prijatelja ili rodbine, primjerice kolijevku, koja kola kroz obitelj. I druge su komade namještaja poput kinderbeta posudili, a prihvatili su i rabljenu odjeću, iako Lola ima i puno nove "oblekice" jer joj mnogi rado poklanjaju odjeću i igračke.

Još nepuna dva mjeseca i Lola će puhati svoju prvu svjećicu na torti. Učinit će to kroz ovu godinu još 1834 djevojčice i dječaka kojima su, kao i Loli, u 2023. u Matičnom uredu upisali Osijek kao rodni grad. Prvi se u 2023. godini u gradu na Dravi rodio David Arambašić, 1. siječnja u 5.34. Ljupka je Lola stigla 68 dana poslije. ■

 ?? ?? Jovana Mićunović i Igor Rutnik s kćeri Lolom Rutnik
Jovana Mićunović i Igor Rutnik s kćeri Lolom Rutnik
 ?? ?? Lola Rutnik
Lola Rutnik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia