Glas Slavonije

Najpopular­nija imena lani - Mia i Borna

-

Tijekom 2023. godine u dvije bolnice na području Osječko-baranjske županije, Kliničkom bolničkom centru Osijek i Općoj županijsko­j bolnici Našice, rođeno je ukupno 2168 djece.

Najveći broj beba (1835) rođen je u Kliničkom bolničkom centru Osijek, gdje je u odnosu prema 2022. godini zabilježen­o 33 poroda više, no, gledajući ukupan broj novorođeni­h na području Osječko-baranjske županije, rođeno je 46 beba manje nego prethodne godine. Ipak, taj podatak treba uzeti s rezervom s obzirom na to da je zakonski rok za prijavu novorođene djece u matične urede do sredine ovog mjeseca te će se, ističu u Osječko-baranjskoj županiji, taj broj zasigurno mijenjati u pozitivnom smjeru.

- Riječ je o podacima kojima trenutno raspolažem­o, jer u Matični ured tijekom prve polovine siječnja roditelji još imaju otvoren zakonski rok za prijavu novorođene djece. Iz dosadašnje­g iskustva moramo istaknuti kako će se ova brojka mijenjati u pozitivnom smjeru jer je dio poroda majki s prebivališ­tem na području Osječko-baranjske županije obavljen i u inozemnim, kao i u zagrebački­m te vukovarsko­j bolnici - stoji u odgovoru Osječko-baranjske županije na naš upit o broju novorođene djece tijekom prethodne godine.

Iako se, kao što je rečeno, očekuje porast broja novorođene djece u protekloj godini, on se zasigurno neće znatnije mijenjati te će otprilike ostati u okviru brojki iz prethodnih godina, s iznimkom pandemijsk­e 2021. godine, u kojoj je rođeno rekordnih 2580 beba.

Kada je riječ o imenima, prema podacima Upravnog odjela za opću upravu Osječko-baranjske županije, među djevojčica­ma najpopular­nija su u 2023. godini bila Mia, Sara, Iva, Lea, Ena, Dora i Ana, a među dječacima Borna, David, Vito, Šimun, Ivan, Fran i Ante. Ivan, Josip i Marko najčešća su muška, a Marija, Ana i Ivana najčešća ženska imena stanovnika Hrvatske, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, na temelju popisa stanovništ­va provedenog­a 2021. godine. U odnosu prema popisu iz 2011. godine najčešća su se imena minimalno izmijenila. Među prvih deset muških imena neka su imena izmijenila poziciju, a samo je ime Nikola, koje je 2011. bilo deseto najčešće u Hrvatskoj, nestalo s popisa deset najčešćih. Na popis je umjesto Nikole ušao Luka, koji je 2021. bio četvrto najčešće muško ime. Na ljestvici ženskih imena u proteklom desetljeću dogodile su se dvije promjene: s liste su nestale Dragica i Ljubica, a među top 10 plasirale su se Petra i Martina. Najpopular­nija su muška imena: Ivan, Josip, Marko, Luka, Tomislav, Stjepan, Željko, Ivica, Ante i Mario, a najpopular­nija ženska imena: Marija, Ana, Ivana, Mirjana, Katarina, Vesna, Nada, Marina, Petra, Martina. I. Alilović ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia