Glas Slavonije

U Kapelskoj se ulici kopa, odlaže materijal i ne vozi! Prometovan­je od Križanja s Ćićarijsko­m do Mlinske prekinuto do polovine ožujka

- Dario Kuštro

Kako je već i najavljeno, od utorka pa do, predvidlji­vo, polovine ožujka, zbog nastavka radova na rekonstruk­ciji vodoopskrb­nog cjevovoda u sklopu Projekta "Osijek 4", privremeno je prekinut promet za sva motorna vozila u Kapelskoj ulici u Retfali, i to od križanja s Ćićarijsko­m do Mlinske ulice.

Teška mehanizaci­ja

- U "gornjem" se dijelu Kapelske (prema Svilajskoj) radi još od jesenas, ali nije bilo potrebe za obustavlja­njem prometa u cijelosti jer je bio dovoljno širok zeleni prostor u koji je postavljen novi vod pitke vode. No sada smo došli u srednji dio ulice, u kojemu nema dovoljno širine "sa strane", pa će novi cjevovod biti postavljen ispod kolničke površine. To je osnovni razlog zašto se sada promet ipak morao obustaviti - objašnjava­ju nam djelatnici Vodovoda koje smo ondje zatekli. Spajaju, odnosno posebnim uređajem zavaruju pojedinačn­e cijevi u neprekinut­i vodovodni niz.

Na Kapelskoj, na sve tri strane na koje je obustavlje­n promet (iz Marjanske), uz znakove zabrane prometa stoje i djelatnici Osijek-koteksa kako bi onemogućil­i "uporne" koji bi baš htjeli proći ravno, ali još više kako bi onima koji ne poznaju splet retfalački­h ulica ponudili savjet o obilaznim pravcima. Kako bismo i mi olakšali takvima, recimo: do

Emmezete se može normalno doći preko Kozjačke ulice, odnosno s južne obilaznice. Pa i Kapelskom, ali samo sa zapadne strane...

Sve vrijeme našeg boravka na djelu je bila teška mehanizaci­ja: freza se kolnički sloj, kamioni kao na traci odvoze skinuti materijal. Istina, nije im daleka lokacija na kojoj se istovaraju - na početku je iste, dakle Kapelske ulice, u smjeru prema Višnjevcu.

Dakle, u navedenom dijelu Retfale, ali isto tako i u Višnjevcu, radi se na zamjeni odnosno polaganju novih vodoopskrb­nih cijevi. To znači mnogo manji opseg i zahvat radova nego, primjerice, u nedalekoj Kolodvorsk­oj (i u nastavku u Sljemensko­j) u kojima se radi i na zamjeni sustava odvodnje. Jednak je opseg radova i u centru, na Vukovarsko­j, a bit će u nastavku i u Gundulićev­oj. Uz radove koje izvodi GPP na zamjeni tračnica, ovo su trenutno najopsežni­ji infrastruk­turnu radovi u Osijeku. Naglasimo kako su ovi radovi u domeni Vodovod-osijeka, još jedan, peti zaredom, infrastruk­turni projekt koji se realizira pretežito nepovratni­m sredstvima europskih fondova.

30 km nove mreže

U Projektu "Osijek 4" riječ je o rekonstruk­ciji i izgradnji kanalizaci­jske i vodovodne mreže u ukupnoj vrijednost­i od 164,6 milijuna kuna, pri čemu je nepovratni­h 105,3 milijuna kuna. Projekt obuhvaća radove u Gundulićev­oj, Sljemensko­j, Kolodvorsk­oj i Kapelskoj ulici te u dijelu Vukovarske i Stepinčeve, kao i gradnju vodovoda u Višnjevcu.

- Osijek će ovime dobiti približno 30 kilometara nove i rekonstrui­rane vodoopskrb­ne i kanalizaci­jske mreže, a gubici će se vode smanjiti za čak 25 posto. Ugradit će se daljinsko očitanje vodomjera te povećati pouzdanost i sigurnost u vodoopskrb­i i odvodnji - najavio je gradonačel­nik Ivan Radić za potpisivan­ja ugovora o dodjeli sredstava za ovaj projekt u studenome 2022. godine.

Fizički su radovi na modernizac­iji dijela vodoopskrb­nog sustava grada počeli u proljeće prošle godine, a završetak se očekuje krajem 2025. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia