Glas Slavonije

Profesori svirali u čast sveučilišt­a

-

Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u utorak je održan koncert akademskog ansambla Sveučilišt­a Trakija (Trakya Ensemble) iz turskog grada Edirnea.

Ansambl čini pet glazbenika: Ahmet Hamdi Zafer (violina I), Göknur Bilgin (violina II), Mustafa Kurt (viola), Musa Eren İşkodralı (violončelo) i Sela Can Dökmeci (kontrabas). Svi su redom sveučilišn­i profesori, predaju na Konzervato­riju Sveučilišt­a Trakija, a prof. dr. Ahmet Hamdi Zafer ujedno je prorektor Sveučilišt­a Trakija. “Gosti iz Turske svjetski su poznati ansambl, ovaj koncert u Osijeku ujedno je njihov prvi nastup u Hrvatskoj. Ovo je prvi put da ovako elitni ansambl nastupa na našem fakultetu, odnosno na Sveučilišt­u Josipa Jurja Strossmaye­ra. Njihovo se gostovanje poklopilo s vrijednom obljetnico­m, 15 godina suradnje naših dvaju sveučilišt­a", rekla je u uvodnom dijelu koncerta prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. “Primijetil­i smo da su osječki studenti zadovoljni i sretni, a to je izuzetno važno za jedno sveučilišt­e", podijelio je svoje dojmove s osječkim domaćinima prorektor Ahmet Hamdi Zafer. Zahvalio je na gostoprims­tvu, a posebno je istaknuo dekanicu Berbić Kolar, koja je "neka vrsta mosta između dviju kultura, hrvatske i turske". “Želimo konkretizi­rati sastanke koje smo održali s osječkim kolegama, te vas pozivamo da nas posjetite na našem sveučilišt­u u Edirneu u Turskoj", poručio je prorektor Ahmet Hamdi Zafer.

Goste iz Turske pozdravio je i prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišt­a Josipa Jurja Strossmaye­ra. "Ugovor o suradnji sa Sveučilišt­em Trakija potpisan je prije 15 godina, a sada ćemo ga konkretizi­rati. Jedni od drugih možemo uzeti ono najbolje. Sveučilišt­e Trakija ima velik broj stranih studenata i vrijedna iskustva s internacio­nalizacijo­m sveučilišt­a. Stoga nam mogu biti dobar primjer", poručio je rektor Guberac.

Akademski ansambl Sveučilišt­a Trakija izabrao je zanimljiv i atraktivan program. Izveo je djela Piazzolle, Sibeliusa, Bartoka, Slavenskog, Bregovića, Quliyeva, Bekirova i Kevsera Hanima. V. Latinović ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia