Glas Slavonije

Cestari pamte i jače zime i više potrošene soli

Iako nema poledice, policija apelira na sve sudionike u prometu da pripaze na cesti

- Darko Pejić

Ovim dvama ovogodišnj­im naletima snijega nikako ne mogu biti zadovoljna djeca jer ga nije bilo dovoljno da se "primi" i bude dobra podloga za sanjkanje iz snova. No zato su zadovoljni bili vozači - što su mogli normalno ujutro na posao automobilo­m, kao i zimske službe, jer im nije zadavao previše posla na intervenci­jama na koje su izišli na ceste s ralicama i posipačima soli.

Tijekom noći, kada je izgledalo da će možda snježnih radosti ipak biti, ralice su odradile svoj posao kako spada. Snijeg ih nije iznenadio, imaju dovoljno opreme da se njime učinkovit pozabave. Unikom se pobrinuo za svojih 170 kilometara cesta i, naravno, pješačko-biciklisti­čke površine, riječ je o nekih 150.000 kvadrata. Za sve Unikom ima posebne ekipe, tako da su se istovremen­o tretirale i čistile cestovne i pješačke komunikaci­je na području cijelog grada kako bi jutro svanulo bez snijega na asfaltu. Od iskusnih djelatnika zimske službe doznajemo kako zime nisu više onakve kakve su bile, davnih su godina znali potrošiti mnogo veće količine soli.

Iako nema poledice i klizanja po kolnicima, policija apelira na vozače i sve ostale koji sudjeluju u prometu da pripaze na uvjete na cestama jer su zimi oni otežani.

Zato policija nadzire promet i sudionike s ciljem upotrebe zimske opreme na zimskim dionicama cesta, onima koje su označene znakovima plave boje s gumom i lancem, bez obzira na stanje na kolniku, a na ostalim je dionicama cesta zimska oprema potrebna samo ako nastupe zimski uvjeti, a to je u vrijeme kada je kolnik prekriven snijegom ili poledicom. Zimska oprema za vozila do 3500 kg su zimski pneumatici M plus S oznake na svim kotačima ili ljetni pneumatici najmanje dubine šara 4 mm plus lanci pogodni za postavljan­je na pogonske kotače - pojasnio je Romeo Molnar iz Službe prometne policije Policijske uprave osječko-baranjske. Kaže stara poslovica da zima, ako ne udari glavom, udari repom, no u zimskim su službama i na to spremni, dobre procjene i nabavljena sol na vrijeme u hangarima izdržat će do kraja sezone, koja traje planiranih pet mjeseci, odnosno do 15. travnja. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia