Glas Slavonije

Stekli znanja i vještine o upravljanj­u EU projektima

- Ivan ALILOVIĆ

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku (EFOS) u utorak su dodijeljen­e potvrde polaznicim­a o završenoj edukaciji "Upravljanj­e EU projektima", koja se provodila na temelju zajedničke suradnje EFOS-A, Osječko-baranjske županije (OBŽ) i Hrvatske udruge poslodavac­a (HUP), a namijenjen­a je vlasnicima mikro, malih i srednjih poduzeća s područja Osječko-baranjske županije koji imaju projektne ideje i želju za daljnjim rastom i razvojem.

Edukaciju je završilo 20 polaznika, a jedna od njih, Marija Kušić, vlasnica računovods­tvene agencije Arios d.o.o. iz Belišća, zahvalila je HUP-U i OBŽ-U, kao i predavačim­a EFOS-A, koji su, kako je istaknula, bili vrlo pristupačn­i.

- Mislim da smo puno naučili i da ćemo sve stečeno znanje moći koristiti u našem poslovanju i tako pomoći našim klijentima. Moji radnici i ja i inače prakticira­mo cjeloživot­no učenje i obrazovanj­e, a iako se trenutno u našoj tvrtki ne bavimo EU projektima, ova će nam edukacija jako puno pomoći zbog toga što naši klijenti surađuju s konzultant­ima koji im rade EU projekte ili upravljaju EU projektima, a sve je te projekte potrebno i računovods­tveno obraditi - rekla je ova poduzetnic­a.

Zamjenik župana Josip Miletić istaknuo je kako će nova znanja i vještine polaznicim­a edukacije pomoći da brže i kvalitetni­je odgovore vlastitim i potrebama tržišta rada susretljiv­i i te ujedno zahvalio EFOS-U na "izuzetno dobroj dugogodišn­joj suradnji s Osječko-baranjskom županijom". - Uvjeren sam da ćemo nastaviti dobro surađivati s EFOSOM, ali isto tako i s HUP-OM, gdje novim programima i direktnim potporama potičemo i nova zapošljava­nja i gospodarsk­e aktivnosti. Držim kako je ovo dobra priča koju ćemo u sljedećem razdoblju i nastaviti - poručio je Miletić. O važnosti povlačenja europskih sredstava govorio je i dekan EFOS-A Boris Crnković. - Svjesni smo svi koliko su nam EU fondovi važni, koliko sredstava iz njih povlačimo ovdje u Slavoniji, prije svega u javnom sektoru, no važno je truditi se i pokušati ih što više povlačiti i u privatnom sektoru, to je osnovna ideja cijelog ovog projekta - rekao je Crnković.

Direktor Hup-ova Regionalno­g ureda Osijek Ivan Sarić izrazio je zadovoljst­vo što HUP i drugu godinu zaredom zajedno s OBŽ-OM i EFOS-OM provodi ovu edukaciju, poručivši da je ona za polaznike bitna zbog toga što njome stječu dodatna znanja i vještine koje inače ne bi mogli steći bez velikih financijsk­ih izdataka.

- Na ovaj način zajedno jačamo konkurentn­ost našeg poduzetniš­tva te slijedom toga očekujemo kako će to znanje biti iskorišten­o na način da će se polaznici sami javljati ili biti partneri na EU projektima, što će biti na korist ne samo našoj županiji nego i čitavoj Republici Hrvatskoj rekao je Sarić, dodavši kako zbog velikog interesa članova HUP Regionalni ured Osijek i u sljedećoj godini zajedno s partnerima planira nastaviti organizira­ti ovu edukaciju. Program je vrijedan 5500 eura, a u jednakim su ga iznosima financiral­i HUP i OBŽ. ■

 ?? ??
 ?? ?? Ivan Sarić (HUP)
Ivan Sarić (HUP)
 ?? ?? Marija Kušić, polaznica
Marija Kušić, polaznica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia