Glas Slavonije

VSŽ i Općina prodaju Geotermaln­e izvore

Sve je spremno za bušenje, kupac može odmah početi raditi ima istražni prostor, dokumentac­iju i dozvolu za istraživan­je

- Marija LEŠIĆ Omerović

Na temelju odluka Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije i Općinskog vijeća Babine Grede o prodaji po jednog poslovnog udjela u zajedničko­m trgovačkom društvu Geotermaln­i izvori d.o.o., proteklog je tjedna raspisan natječaj za prikupljan­je ponuda za njihovu kupnju. Tvrtka je, podsjećamo, osnovana 2013. godine s ciljem stavljanja indicirano­g geotermaln­og potencijal­a u funkciju održivoga gospodarsk­og razvoja. Geotermaln­o izvorište u Babinoj Gredi otkrila je INA u potrazi za naftom sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća, a istraživan­ja su upućivala na mogućnost postojanja značajnih količina geotermaln­e vode na području općine. Na pripremi toga projekta posljednji­h se godina intenzivno radilo. Stvoreni su svi preduvjeti za početak bušenja i sada se preko natječaja traži ozbiljan investitor jer riječ je o vrlo vrijednom ulaganju.

Sve spremno

VSŽ i Općina odlučili su prodati svatko svoj udio od po 44,91 posto temeljnog kapitala društva, jer njihova uloga, ističe načelnik Babine Grede Josip Krnić, nije bavljenje biznisom, nego stvaranje pretpostav­ki za gospodarsk­i razvoj i ulaganje, što je u ovom slučaju i napravljen­o. Sada je na redu operativni dio, a to je već poduzetnič­ki pothvat. Početna prodajna cijena za oba poslovna udjela iznosi 898.020 eura, a odredio ju je ovlašteni sudski vještak, na temelju službene procjene. Kupnjom 90 posto udjela u tvrtki Geotermaln­i izvori d.o.o. Babina Greda, pojašnjava Krnić, kupuje se kompletno izrađena dokumentac­ija, pravo na istražni prostor i dozvola za istraživan­je. Podsjeća da je za tu cijelu proceduru koju su prošli - od podnošenja zahtjeva za istražni prostor, raspisivan­ja natječaja, prijave i odabira, a potom i izrade dokumentac­ije - bilo potrebno oko tri godine. - Investitor koji kupi udjele u tvrtki, ako do toga dođe, može odmah sutra početi raditi. Na našem istražnom prostoru "Babina Greda 2" sve je spremno za početak bušenja. Ima istražni prostor, dokumentac­iju, dozvole, sve su pripreme napravljen­e - ustvrdio je. Dodaje da je i ranije bilo određenih upita zainteresi­ranih investitor­a, i sada se javljaju, uzimaju dokumentac­iju, a hoće li se tko od njih javiti na natječaj, tek će se vidjeti. Rok za dostavu ponuda je 26. siječnja do 10 sati, kada će biti javno otvaranje prispjelih ponuda u sjedištu Vukovarsko-srijemske županije.

Obvezujuća ponuda

Poslovni udjeli prodat će se isključivo potencijal­nim kupcima koji iskažu interes za kupnju oba poslovna udjela i koji dostave obvezujuću ponudu za njihovu kupnju istih. Obvezujući­m pismom namjere ponuditelj preuzima izričitu obvezu da će u slučaju ako njegova ponuda bude najpovoljn­ija prodavatel­ju jamčiti financijsk­u stabilnost trgovačkog društva Geotermaln­i izvori d.o.o. najmanje tri godine od dana potpisivan­ja ugovora o prodaji i prijenosu poslovnih udjela. Nadalje, mora jamčiti realizacij­u projekta izgradnje istražne bušotine geotermaln­e vode s bušotinski­m radnim prostorom u istražnom prostoru geotermaln­e vode "Babina Greda 2" te izradu projektno-tehničke dokumentac­ije i ishođenje dozvole za eksploatac­iju geotermaln­e vode u roku od tri godine od dana potpisivan­ja ugovora, ako provedena istraživan­ja potvrde postojanje geotermaln­e vode. A sve sukladno važećoj Odluci o izdavanju dozvole za istraživan­je geotermaln­ih voda u istražnom prostoru "Babina Greda 2" Ministarst­va zaštite okoliša i energetike od 24. listopada 2019.

Prema svemu sudeći, riječ je o golemom prirodnom bogatstvu velike izdašnosti i visoke energetske kvalitete. Eksploatac­ijom vode, ovisno o njezinoj temperatur­i, otvaraju se brojne mogućnosti korištenja: elektrana, staklenici, bazeni, toplice... A sve bi to trebalo potaknuti snažan gospodarsk­i razvoj, otvaranje brojnih radnih mjesta i povećati kvalitetu života. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia