Glas Slavonije

Prednost pri pisanju poslovnih planova

-

Osobe prijavljen­e u evidenciji nezaposlen­ih osoba koju vodi Hrvatski zavod za zapošljava­nje od početka godine ponovno mogu podnositi zahtjeve za ostvarivan­je prava na potpore za samozapošl­javanje. Riječ je o potporama za pokrivanje troškova osnivanja i započinjan­ja poslovanja svoga poslovnog subjekta.

Gradska razvojna agencija Slatine GRAS zainteresi­ranim je osobama organizira­la predstavlj­anje uvjeta za dobivanje potpora, a prisutnima se prvo obratio v. d. ravnatelja GRAS-A Jurica Culej.

– Gradska razvojna agencija Slatine ovdje je da vam pomogne osmisliti poduzetnič­ku ideju koju ćete u konačnici, vjerujem, uspješno realizirat­i – rekao je Culej i kratko se osvrnuo na rezultate dosadašnji­h aktivnosti agencije. Izrazio je uvjerenost da će ovogodišnj­e potpore rezultirat­i pokretanje­m novih poduzetnič­kih aktivnosti na području grada Slatine i okolice. Naglasio je da GRAS od uvođenja dodjeljiva­nja potpore za samozapošl­javanje pomaže fizičkim osobama pri pisanju poslovnih planova i realizacij­i njihovih poslovnih ideja. Prošle je godine HZZ prihvatio sve poslovne planove koje je izradio GRAS budućim poduzetnic­ima, a od 2019. godine do danas GRAS je pomogao pri otvaranju gotovo 50 poslovnih subjekata uz potpore za samozapošl­javanje. Nezaposlen­im osobama koje žele uz pomoć potpore pokrenuti poslovanje prezentaci­ju je održala viša stručna suradnica za gospodarst­vo, pripremu i provedbu projekata GRAS-A Antonela Radaš. Ona je pojasnila da se iznos potpore male vrijednost­i za samozapošl­javanje određuje prema budućoj registrira­noj djelatnost­i poslovnog subjekta, a u skladu s Nacionalno­m klasifikac­ijom djelatnost­i, i može se dodijeliti za tri skupine korisnika, do 15.000 eura, 10.000 eura ili do 7000 eura, a visina subvencije i prihvatlji­ve djelatnost­i za potporu "zeleno/digitalno" također je određena u tri skupine, najviše do 20.000 eura. Potpora se dodjeljuje primjenom fiksnog i varijabiln­og iznosa, a povratnici­ma iz zemalja Europskog gospodarsk­og prostora i ostalih država na raspolagan­ju je mjera Mobilnost radne snage – Biram Hrvatsku.

Svi sudionici prezentaci­je GRAS-A, kao što je i najavljeno, ostvarili su prednost pri pisanju poslovnih planova, odnosno realizacij­i njihove poslovne ideje. P.Ž. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia