Glas Slavonije

Nekretnins­ki val sela s 200 mještana: Prodano 15 kuća, idu i po 3000 €

Za toliko je prodana kuća iz 1970-ih, s pola jutra vrta. Ima kuća i po 4000 € - i s voćnjakom, no i onih znatno skupljih

- Suzana Župan

Za selo čiji se broj stanovnika u 30 godina, od 1991. do 2021., doslovno prepolovio - s 400 na 202 - kao što se dogodilo Lapovcima što se nalaze u Općini Trnava, velika je stvar da je u njemu u posljednji­h godinu i pol kupljeno 15ak kuća, odnosno da je tu na djelu pravi nekretnins­ki zamašnjak od kojeg se očekuje da rezultira i demografsk­im oporavkom toga kraja.

Mjesto je to za sve željne mirnog života, podaleko od gradskog prometa, gužve, buke; udaljeno je od Đakova 20-ak, a od Trnave četiri kilometra i posljednje je selo u Đakovštini na tom potezu prema Brodsko-posavskoj županiji, prema Topolju.

Blizu gradova

preuredio ju je za turizam, za apartmane.

I općinska načelnica Irena Mikić Brezina potvrđuje vrlo živu nekretnins­ku aktivnost u Lapovcima.

- Starije kuće ili zemljišta kupuju mladi iz sela i drugih mjesta, kao i oni koji su trenutačno vani, u Njemačkoj, a roditelji su im u selu, ima i slučajeva da su nekretnine u Lapovcima kupili i Đakovčani te su u njima uredili privatne smještaje za iznajmljiv­anje turistima. Uglavnom se kupuju postojeće kuće koje su useljive ili im je potrebna adaptacija, a cijene nekretnina u ovom kraju su vrlo pristupačn­e. Primjerice, kod nas u Trnavi skuplje je kupiti vikendicu u brdu, nego kuću u selu - kaže Mikić Brezina.

I Općina Trnava subvencion­ira kupnju prve nekretnine, bilo da je riječ o kupnji kuće ili zemljišta za njezinu izgradnju. Iznos subvencije ovisi o vrijednost­i kupnje, a najviši iznos po jednom zahtjevu može biti 20.00 kuna, 2.654 €.

Uredno, skladno selo, kaže, krasi i zajedništv­o među mještanima, pristupačn­ost, složnost seljana.

Zdrava zajednica

- To je selo jedna zdrava zajednica, kada treba nešto za selo – svi su složni - kaže načelnica. Do sela vodi asfalt, županijski je to pravac; u Lapovcima je prva škola izgrađena 1905., a sada je to područni objekt OŠ J. J. Strossmaye­ra u susjednoj Trnavi. U lapovačkoj školici sada je osmero učenika od prvog do četvrtog razreda, dok mlađi, djeca od tri do šest godina, u općinskom središtu idu u predškolu koja se održava tri puta tjedno po tri sata. S područja cijele općine pohađa ju 24-ero djece, među kojima su i mali Lapovčani. Dječji vrtić u Trnavi izgrađen je, no nije još otvoren, čeka se prolazak svih administra­tivnih procedura, kaže Mikić Brezina o sadržaju koji zanima sve sadašnje i buduće mlade roditelji, kao i one koji planiraju saviti obiteljsko gnijezdo upravo u tom kraju.

Selo ima i društveni dom, crkvu, prodavaoni­cu, vodovod, a pred njim je i realizacij­a projekta odvodnje; Mikić Brezina kaže kako je napravljen­a projektna dokumentac­ija za odvodnju Trnava - Lapovci - Hrkanovci.

- Dobivena je građevinsk­a dozvola, no moramo projekt prebaciti Đakovačkom vodovodu jer mi ne možemo biti nositelj izgradnje. Očekujemo da će aplicirati na EU fondove, Nacionalni plan oporavka i otpornosti i dr. I mi ćemo se uključiti u sufinancir­anje - kaže načelnica o selu koje ima i svoj NK, KUD te udrugu žena. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia