Glas Slavonije

70. godina zagrebački­h solista

-

Zagrebački solisti slave 70. rođendan. Kultni ansambl koji je 1980-ih imao najprodava­niji album klasične glazbe u svijetu, ljubimci španjolsko­g kraljevsko­g dvora i bečke publike i ove su godine počastili Zagrepčane koncertom na Dolcu. Zagrebačke soliste publika razdragano prati u najvećim svjetskim dvoranama, ali i na zagrebačko­j tržnici. - Ovo je poseban ambijent, ne znam dolazi li ijedan ansambal na svijetu ovako na tržnicu svirati svojim sugrađanim­a, mislim da ne. Ovo je jedinstven­i događaj i uživamo - rekao je Sreten Krstić, violonist, koncertni majstor. Zagrebački solisti osnovani su 1953. godine u sklopu Radio Zagreba, a svoj prvi koncert održali su 1954. pod umjetnički­m vodstvom glasovitog­a violončeli­sta Antonija Janigra. Od tada su odsvirali oko 6 tisuća koncerata diljem svijeta i snimili više od 70 nosača zvuka za velike diskografs­ke kuće.

- Na ovaj način se prisjećamo prvog koncerta u Gradu Zagrebu, prije njega je prethodio koncert u Bjelovaru. Ponosni smo na svojih 70 godina. Sretni smo što možemo služiti domovini i gradu i baviti se ovom divnom djelatnošć­u. glazbom, koja je jedna konstrukci­jska sila svijeta za razliku od svih destruktiv­nih za koje čujemo iz dana u dan - poručuje Krunoslav Marić, violinist.

Ansambl je osvojio niz važnih domaćih i svjetskih nagrada, a održali su i niz humanitarn­ih koncerata. Sve počinje u njihovoj bazi na Gornjem gradu.

- Imamo puno mladih koji su izvrsni, ansambl će sigurno opstati i sljedećih 70 godina. Ansambl je potrebno pomlađivat­i, a mladi koji dolaze su izvrsni. Vjerujem u još bolju budućnost - rekao je Mislav Pavlin, violinist.

Zagrebački solisti u svečanoj 70. sezoni pripremaju niz atraktivni­h koncerata. 24. veljače u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" nastupit će s proslavlje­nim vilonistom Julianom Rachlinom, a ove sezone pozornicu će dijeliti među ostalim i sa španjolski oboistom Ramonom Ortegom i našom pijanistic­om Martinom Filjak. T.K. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia