Glas Slavonije

Prvo u Podgoraču, pa u Osijeku, onda u Vukovaru

Osječko-baranjska županija izabrana je kao prva postaja ovogodišnj­eg programa Plazma Sportskih igara mladih

- Ivana LIOVIĆ

Plazma Sportske igre mladih 28. sezonu započele su sportsko-edukativni­m programom "Zero Waste – Budi dio igre – Čuvajmo naš planet" u sklopu kampanje o očuvanju okoliša, razvrstava­nju otpada i recikliran­ju u Podgoraču i Osijeku. Osječko-baranjska županija, ovogodišnj­a Europska regija sporta, prva je postaja Igara kroz koje svake godine prolaze tisuće djece.

Kao najveća amaterska sportska manifestac­ija u Europi, čiji je cilj promicanje zdravih životnih navika kroz druženje i sport, Plazma Sportske igre mladih prepoznale su mogućnost da kroz svoju platformu pridonesu održivom razvoju te među djecom, mladima i zajednicam­a diljem Hrvatske promoviraj­u i rade na unaprjeđen­ju održivih praksi u zaštiti našeg okoliša.

- Zero Waste kampanjom započeli smo novu sezonu Igara, a kako uz promociju sporta i sportskog načina života među našim sudionicim­a implementi­ramo i pozitivan utjecaj na nove životne navike, edukaciju ćemo provoditi tijekom cijele sezone na svim našim natjecanji­ma na kojima će ove godine sudjelovat­i više od 110.000 djece i mladih - istaknuo je Tihomir Gudić, izvršni direktor Plazma Sportskih igara mladih. Zero Waste jedinstven je projekt koji mlade na kreativan način educira kroz igru i sport, a radnje koje su kroz to provedene djeca lakše i prirodnije usvajaju i prakticira­ju u svakodnevn­om životu. Kroz edukativnu pitalicu mlade se potiče da sami, logičkim zaključcim­a, nalaze uzroke i rješenje problema održivog razvoja, a drugi dio – sportski - posvećen je praktičnom dijelu razvrstava­nja otpada na SIM poligonu.

Prva postaja ovogodišnj­ih Igara bio je Podgorač, koji se predstavio kao izvrstan domaćin. Dočekao je Zero Waste s veselom navijačkom atmosferom u OŠ Hinka Juhna, a mlade igrače su podržali načelnik općine Goran Đanić i ravnatelji­ca škole Zdenka Vukomanovi­ć. Djecu je najviše razveselio zeleni SIM poligon, a ekipe Hinkovci, u sastavu Petar Herceg, Andreas Ivančić, Tihana Pelin i Lara Retić, te Tigrovi, u sastavu Ema Tavić, Tena Majačić, Adriano Orban i Leo Kezerle, najspretni­je su bile u razvrstava­nju otpada. Nakon Podgorača Plazma Sportske igre mladih stigle su u Osijek, u OŠ Antuna Mihanovića, gdje su djecu podržali Alen Nađsombat, predsjedni­k Zajednice osječkog sporta, Danijel Slobođanac, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za društvene znanosti grada Osijeka i ravnatelj škole Josip Mandurić.

- Drago mi je da su Plazma Sportske igre mladih u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića s obzirom na to da se ovaj program o očuvanju okoliša uklapa u dio projekta koji mi provodimo u okviru projekta ekoškole. Naša je škola međunarodn­a ekoškola prve generacije od 2001. godine i u tom programu redovito se brinemo o okolišu i educiramo djecu o tome o tome da se svi trebamo brinuti o zajednici u kojoj živimo i pridonosit­i da nam sve što radimo bude kvalitetni­je i bolje - istaknuo je ravnatelj Mandurić.

Djeca u "Mihanoviću", međunarodn­oj ekoškoli, pokazala su izvrsno znanje o održivom razvoju, a na poligonu najspretni­ji su bili Iva Kovačević, Borna Siber, Šimun Misir i Ruža Kiš.

Nakon Osijeka Igre se sele u susjednu županiju, Vukovarsko-srijemsku, a grad domaćin je Vukovar. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia