Glas Slavonije

Uhićenje zbog listopadsk­og požara: Zvonka Bedea tereti se za kaznena djela protiv okoliša

Kaznenu prijavu protiv Bedea nakon požara podn

- Sandra LACIĆ/DIJANA PAVLOVIĆ

Više od tri mjeseca nakon katastrofa­lnog požara, u srijedu je u Osijeku uhićen Zvonko Bede, vlasnik tvrtke Drava Internatio­nal, a policija je pretražila kuću i poslovne prostore u njegovu vlasništvu.

Iz Policijske uprave osječko-baranjske potvrdili su nam da se, u suradnji s Općinskim državnim odvjetništ­vom, provodi kriminalis­tičko istraživan­je nad tri osobe koje se dovode u vezu s požarom u tvornici za preradu plastike od 4. listopada 2023. Bedeovi odvjetnici Mate Matić i Dubravka Krklec vrlo brzo nakon Bedeova privođenja stigli su iz Zagreba u Osijek. Odvjetnik Matić odmah je naveo da će Bede aktivno iznijeti svoju obranu i očitovati se o svim navodima koje istražitel­ji imaju protiv njega. Dodao je kako je “nešto svakako neobično”, jer se radi o postupku pokrenutom prije tri mjeseca, a tek sada je provedena akcija uhićenja njegova branjenika, kao i pretrage.

Platili kazne

“Koji su to pozadinski razlozi, ne znam. Jasno je da nitko ne može biti kažnjavan dva puta za istu stvar. U kojem smjeru ovo ide, ne znamo, vidjet ćemo. Ako shvate na vrijeme da se radi o apsurdnoj poziciji, mogu odustati u bilo kojem trenutku”, rekao je za naš list Bedeov odvjetnik Mate Matić. Na novinarsko pitanje kakva je bila Bedeova prva reakcija na uhićenje, odvjetnik je rekao da je apsolutno miran, ne osjeća teret svega toga i spreman je ispričati priču ako ih to zanima te dodao: “On je i sam uvjeren da postoji pozadina o kojoj sada nećemo pričati, možda nije trenutak.” Bede je osobno nekoliko dana nakon požara pred novinarima tvrdio da je on podmetnut iako nije rekao tko ga je mogao

podmetnuti i zašto. Odvjetnica Dubravka Krklec rekla je da su i Bede i tvrtka već platili kazne i pojasnila za što ga se sumnjiči. “S obzirom na događaj od 4. listopada prošle godine jasno vam je da bi se radilo o kaznenom djelu ugrožavanj­a okoliša otpadom i teškim kaznenim djelima protiv okoliša. Međutim, u odnosu prema eventualni­m nepravilno­stima koje su do sada utvrdile stručne službe, nadležne za to pitanje, Drava Internatio­nal kao pravna osoba i Zvonko Bede kao odgovorna osoba u cijelosti su već platili svoje prekršajne kazne. Sve detalje će gospodin Bede objasniti u svojoj obrani. Za to postoje i konkretni materijaln­i dokazi, kao i prijava Policijsko­j upravi osječko-baranjskoj da je u tvrtki, neposredno prije samog događaja, bila prerezana žica ograde. Sve što je utvrđeno od stručnih službi, koje su tri mjeseca u Dravi Internatio­nalu i kojima je dostupna kompletna dokumentac­ija, već je predano i dostupno. Bede upravo zato i jest miran, jer nikakvih postupanja suprovno dozvolama koje su izdale nadležne službe nije bilo. Sve što je utvrđeno riješeno je u prekršajni­m postupcima, a Drava Internatio­nal je cijelo vrijeme surađivala sa svim stručnim službama i tijelima”, rekla je odvjetnica Krklec. Mato Lukić, osječko-baranjski župan i načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, podsjetio je da je njegov prethodnik, bivši župan, a sada ministar obrane, Ivan Anušić, 6. listopada, dva dana nakon izbijanja požara u tvrtki Drava Internatio­nal, podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u tvrtki zbog ugrožavanj­a sigurnosti i u odnosu prema Kaznenom zakonu u vezi sa zaštitom okoliša. “Tri mjeseca nakon podnošenja kaznene prijave svjedoci smo daljnjih postupanja policije. Kao i svi stanovnici Osječko-baranjske županije nakon tog požara očekujemo odgovore i očekujemo da ćemo i čuti što se zapravo dogodilo i zbog čega je požar izbio. Moram ponoviti i da je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije, zajedno sa Stožerom civilne zaštite Grada Osijeka, u istom trenutku netom nakon izbijanja požara podigao sve operativne snage na području Osijeka, a poslije i cijele Osječko-baranjske županije, te s vatrogasci­ma dao velik doprinos da ne dođe do puno veće tragedije, a ona je bila na pomolu. Drago nam je što je sve završilo, te je požar nakon nekoliko dana ugašen, nakon čega je požarište preuzela policija i odradila sve ono što je u njezinoj domeni”, rekao je Lukić.

Kaznene prijave

Podsjetimo, nezapamćen­i požar, koji su i vatrogasci nazvali paklenim, poharao je desetke tisuće četvornih metara u krugu tvrtke za preradu plastike Drava Internatio­nal u osječkom prigradsko­m naselju Brijest, a gusti dim nastao izgaranjem plastičnih materijala ugrozio je zdravlje desetaka tisuća stanovnika okolnih mjesta. Vatru su danima svladavale stotine vatrogasac­a, a trojica njih pritom su ozlijeđena. Najteže je stradao pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Našice, koji je upao u šaht pun otopljene plastike. S ozljedama opasnim za život prevezen je u osječku bolnicu, gdje je bio intubiran i priključen na respirator. Potom je prevezen u bolnicu u Zagreb, a iz bolnice je izišao tek krajem prosinca, nakon dugotrajno­g liječenja. Posljedice ozljeda nastalih u požaru osjećat će cijelog života.

Osim Osječko-baranjske županije kaznene prijave protiv Bedea nakon požara su podnijele i općine Antunovac, Ernestinov­o, Čepin i Vuka. Državni inspektora­t RH provodio je svoju istragu vezanu uz uzroke požara, koji još nisu predstavlj­eni javnosti. Zbog posljedica požara i velikih količina dima Osječko-baranjska županija proglasila je tada i stanje velike nesreće. Problem na koji se upozoraval­o nakon požara jest mogućnost da je u krugu tvornice skladišten­o više plastike nego što je to tvrtki bilo dopušteno. Na naša brojna pitanja raznim institucij­ama o tome uglavnom nismo svih ovih mjeseci uspijevali dobiti konkretne odgovore.

 ?? ??
 ?? ?? Odvjetnici Zvonka Bedea
Odvjetnici Zvonka Bedea
 ?? ?? Zvonko Bede
Zvonko Bede
 ?? ??
 ?? ?? Pretražena je i Bedeova kuća
Pretražena je i Bedeova kuća
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia